loader

Pomysły na obiad z 4 stron świata – zaskocz domowników nietypowym posiłkiem!

Kotlet schabowy z ziemniakami, pierogi czy gołąbki to niewątpliwie rarytasy polskiej kuchni, którymi powinniśmy się chwalić. Jednak warto czasem zaskoczyć domowników i sięgnąć po wykwintne dania, które ucieszą ich podniebienia i pozwolą odkryć nieznane smaki. Dzięki takim serwisom jak PizzaPortal.pl, zarówno tradycyjną polską kuchnię, jak i egzotyczne potrawy z najdalszych zakątków świata można teraz zamawiać przez Internet.

Indie

Kuchnia indyjska to bogactwo smaków tworzone na potrzeby każdego dania przy pomocy specjalnie dobranej mieszanki przypraw, zwanej masala. Curry, kmin rzymski, kolendra, czy kurkuma to tylko niektóre z jej składników, tworzących niepowtarzalne, indyjskie połączenia. Kolejnym doskonałym argumentem, aby spróbować dań z tej części świata, jest to, że dzięki użyciu mało przetworzonych, naturalnych składników bogatych w naturalne antyoksydanty, osoby preferujące kuchnię indyjską rzadziej zapadają na nowotwory i inne choroby cywilizacyjne. Gdzie w Warszawie zjeść można indyjską potrawę? Na przykład w restauracji Ganesh, serwowany jest Chicken Kali Mirch z plackiem naan. To pozornie proste, indyjskie danie zaskakuje głębią i różnorodnością aromatów. Jego podstawę stanowią kurczaki marynowane z imbirem, czosnkiem i pastą z jogurtu z dodatkiem soli i czarnego pieprzu.

Meksyk

Kuchnia meksykańska to wyraziste smaki i połączenie świeżych warzyw, przypraw i ziół. Znana jest przede wszystkim z pikantnych potraw, jednak znajdziemy w niej również łagodne smaki. Najpopularniejszymi daniami są niewątpliwie chili con carne, burito, tortilla czy quesadilla, ale to tylko namiastka tego co kuchnia meksykańska ma do zaoferowania. Choć W potrawach z tej części świata można wyczuć wpływy prekolumbijskie i hiszpańskie, to nie zatraciły one swoich oryginalnych smaków. Bohaterką dań wywodzących się z Meksyku jest fasola, ale oprócz roślin strączkowych wykorzystywane są również mięsa, ryby, kukurydza, różne rodzaje papryk oraz awokado. Meksykańskiego smaku spróbować można zamawiając tradycyjne danie enchiladas na przykład w warszawskiej restauracji Loco Mexicano, gdzie trzy kukurydziane tortille zawijane są z mieloną wołowiną i fasolą oraz zapiekane z sosem pomidorowym pod warstwą najwyższej jakości serów. Enchiladas serwowane są z kwaśną śmietaną i kolendrą. To tradycyjne danie znane jest głównie z pikantnego smaku, ponieważ nazwa pochodzi od słowa „enchilar”, co w języku hiszpańskim oznacza „dodać chilli”.

Krewetki z makaronem

Włochy

Włosi słyną z między innymi z Koloseum, swojego promiennego podejścia do życia i oczywiście z prostej, bardzo smacznej kuchni. Kojarzymy ją z tak charakterystycznymi przyprawami jak oregano, bazylia, tymianek czy rozmaryn. Co ciekawe, włoskie potrawy bardzo się różnią na północy i południu kraju – w tej pierwszej części stosuje się przede wszystkim ryż i masło, a w drugiej przeważnie makarony i oliwę. Jednak śródziemnomorskie potrawy, to nie tylko pizza i spaghetti, ale wiele różnorodnych dań, często wykwintnych i opartych na owocach morza. Restauracja włoska Ristorante & Pizzeria Prego z Wrocławia oferuje swoim gościom na Tagliatelle con gamberetti, czyli makaron z krewetkami. To tylko jedno z wielu wspaniałych, włoskich dań z użyciem makaronu. Czosnek, suszone pomidory i sos na bazie białego wina tworzą niepowtarzalną mieszankę, która w połączeniu z krewetkami długo nie pozwoli o sobie zapomnieć.

Polska

Kiełbasa, kotlet schabowy i pierogi. Co przychodzi na myśl? Polska kuchnia oczywiście, ale mimo że najsławniejsze jest tych kilka prostych dań, to potrafimy też przyrządzać prawdziwe rarytasy. Jedną z potraw, która zapisała się na kartach historii była jagnięcina przygotowywana na osławione obiady czwartkowe przez nadwornego kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego. Dlatego wciąż nazywana jest mięsem królów. Co więcej, mięso jagnięce nie tylko jest ucztą dla podniebienia, ale także ma silne właściwości antyrakowe. Pieczeń jagnięcą z czerwoną kapustą na winie z miodem zjemy np. w restauracji Retro z Katowic.

foto
Autor:Redakcja

Zobacz

Dawniej gęś gościła na polskich stołach dużo częściej niż obecnie. W XIX wieku zajadano się tym pysznym drobiem przez całą jesień i zimę. Stopniowo jednak gęsina została wyparta przez kurczaka, który jest łatwiejszy w hodowli, tańszy i bardziej dostępny. Warto odszukać babcine przepisy, wydobyć z dna szafki brytfannę „gęsiarkę” i spróbować przyrządzić...

Jesień w pełni, zima blisko. Jeżeli dokucza ci jesienna chandra, zmień dietę. Jak? Wprowadź do jadłospisu żółte sery. Dlaczego to właśnie ten produkt powinien zagościć na naszych stołach? Wzmacnia odporność i dodają energii. Ser żółty jest doskonałym źródłem wapnia. Już jeden plasterek dostarcza 160-200 mg tego cennego pierwiastka. Dzięki witaminom A, D i z grupy...

W zimę nasz organizm potrzebuje więcej kalorii. Należy jednak pamiętać, aby posiłki były sycące, ale również zdrowe. Ze względu na dużą ilość białka, witamin i minerałów, zaleca się, aby w zimowej diecie nie zapominać o rybach i różnych rodzajach mięs. Jedzenie  rozgrzewające organizm Zimą apetyt dopisuje zdecydowanie bardziej niż zwykle. Ciągnie nas do...