loader

Sprawdzony przepis na coś słodkiego

Czy masz coś słodkiego dla mnie? Bardzo często słyszę to pytanie. I słyszę je zazwyczaj po obiedzie lub po kolacji. Znając predyspozycje swoich najbliższych, staram się mieć zawsze coś słodkiego w zanadrzu. Wiąże się to z koniecznością stałego pamiętania i kupowania różnych cukierków, ciasteczek, lodów itp. A to wszystko przecież kosztuje. Co prawda, kupując słodycze idę na łatwiznę - mam deserek gotowy i nie muszę kombinować. Ale czy warto?

 

Przepisy na proste i smaczne desery

 

Jest tyle różnych, smacznych, ale i zdrowych deserów, a ich wykonanie nie musi zabierać mnóstwa czasu. Do tego dochodzi ta piękna satysfakcja: zrobiłam je sama i smakuje! W dodatku swojskie desery na pewno nie zawierają tylu konserwantów i ulepszaczy. Przykładem może służyć zwykły biszkopt. Robi się go bardzo prosto, a smakuje o wiele, wiele lepiej. Do tego można ubić śmietankę, udekorować ulubionymi owocami i gotowe. Wszystko zależy od naszej inwencji. Kolejny łatwy przepis na deser to owocowy pucharek. Jakikolwiek owoc mamy w spiżarni, zawsze będzie nadawał się na deser. Wystarczy umyć, obrać i pokroić, włożyć do miseczki czy szklanki, posypać rodzynkami lub orzechami i zjeść. Jeżeli mamy w posiadaniu sokowirówkę lub blender, możemy zrobić sobie smakowity sok lub koktajl nie tylko z owoców ale i z warzyw. Dostarczymy naszemu organizmowi dużo witamin w naturalny sposób.

 

Desery dla nieco bardziej wymagających

 

Są też przepisy na desery bardziej złożone. Oczywiście wymagają większych zasobów produktów, ale to nie powinno być przeszkodą. Dookoła nas jest mnóstwo sklepów, marketów i bazarków, gdzie można się zaopatrzyć w dane produkty. Doskonałym przykładem na taki deser jest sorbet. Truskawki, banany, maliny, jagody świetnie się nadają, a wykonanie jest dziecinnie proste. Jedynie czas oczekiwania jest długi. Inny przepis na deser to tak zwane "białe szaleństwo". Jest to mieszanka twarogu z cukrem i słodką śmietaną. Twaróg możemy spożytkować również jako farsz do naleśników lub ciasta francuskiego. Jeśli jesteśmy fanami bakalii, to istnieją także cudowne, deserowe rozmaitości. Np. mieszanka bakaliowa z serkiem mascarpone albo płatki owsiane pieczone z orzechami, słonecznikiem i rodzynkami w formie ciasteczek. Możemy wypróbować także inne, bardziej pracochłonne przepisy na desery. Ciasto drożdżowe to deser, który wymaga przede wszystkim czasu ale jest nie tylko smaczny jak i "wytrzymały". Tzn., że nie ma konieczności spożycia go od razu. Odpowiednio przechowane, smakuje nawet po kilku dniach. Dodatki wybieramy sami, zdając się na smak.

Kruche ciasteczka, domowe lody, gofry, musy, kawa mrożona, panna cotta to tylko część pyszności, które mogą być serwowane jako desery. Wymieniać można bez końca. Ale jedno jest pewne, będąc osobą lubiącą desery i słodkości, nie bądźmy wygodni. Spróbujmy własnych sił. Może drzemią w nas ukryte talenty. Może potrafimy wyczarować coś naprawdę dobrego. Może umiemy tak łączyć smaki aby powstał deser inny niż wszystkie, a rodzina i znajomi, których poczęstujemy naszymi smakołykami zawsze będą zachwyceni i zadowoleni.

 

Materiał zewnętrzny

foto
Autor:Redakcja

Zobacz

Istnieje wiele metod na to, aby zaoszczędzić pieniądze na codziennych zakupach jedynm z nichg są np promocje w sklepie frisco. W tym artykule będziesz mógł poznać 10 sposób jak tego dokonać podczas zakupów spożywczych. Aktualnie klienci są w bardzo dobrej sytuacji ze względu na to, że ceny żywności nie są podnoszone w wysokim tempie. Na początku roku FAO, czyli Organizacja...

Tchibo jest firmą znaną z produkcji wyrobów kawowych, działającą na polskim rynku od wielu lat. Produkujemy wiele rodzajów napojów kofeinowych w każdej kategorii cenowej. Nasze produkty dostępne są zarówno w segmencie premium, jak i ekonomicznym (na każdą kieszeń). W naszej ofercie dostępne są kawy rozpuszczalne, parzone, ziarniste, oraz w kapsułkach, które zyskują coraz...

Dawniej gęś gościła na polskich stołach dużo częściej niż obecnie. W XIX wieku zajadano się tym pysznym drobiem przez całą jesień i zimę. Stopniowo jednak gęsina została wyparta przez kurczaka, który jest łatwiejszy w hodowli, tańszy i bardziej dostępny. Warto odszukać babcine przepisy, wydobyć z dna szafki brytfannę „gęsiarkę” i spróbować przyrządzić...