loader

Co należy jeść zimą?

W zimę nasz organizm potrzebuje więcej kalorii. Należy jednak pamiętać, aby posiłki były sycące, ale również zdrowe. Ze względu na dużą ilość białka, witamin i minerałów, zaleca się, aby w zimowej diecie nie zapominać o rybach i różnych rodzajach mięs.

Jedzenie  rozgrzewające organizm

Zimą apetyt dopisuje zdecydowanie bardziej niż zwykle. Ciągnie nas do różnego rodzaju tłustych i ciężkich potraw oraz czekoladowych deserów idealnych na poprawę gorszego nastroju charakterystycznego dla tej pory roku. Ze względu na niskie temperatury nasz organizm potrzebuje więcej energii, dlatego nie jest to najlepszy okres na restrykcyjne diety. Choć w tym mroźnym czasie możemy pozwolić sobie na odrobinę więcej kulinarnych przyjemności niż zwykle, pamiętajmy, aby dogadzać sobie z umiarem.

W zimowe, leniwe wieczory idealnie sprawdzą się różnego rodzaju gęste, kremowe zupy z dużą ilością składników, w tym również mięsa. Świetnym wyborem będą zupy przyrządzone w pikantnym meksykańskim stylu. Z pomidorów, włoszczyzny, mielonej wołowiny, czerwonej fasoli, kukurydzy, ostrych papryczek chili, bulionu i odrobiny przypraw możemy wyczarować pikantne, gęste i niezwykle sycące cudo, które idealnie sprawdzi się jako główne danie w mroźny zimowy wieczór. Dobrym wyborem będzie również dobrze znana nam zupa gulaszowa oraz klasyczna grochówka obowiązkowo z mięsnym dodatkiem. Zupy w takiej wersji nie tylko nas rozgrzeją, ale również dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Smażona wołowina

Co powinno znaleźć się w zimowej diecie?

W zimowej diecie nie może zabraknąć wszelkiego rodzaju mięs oraz ryb. Mięso jest niezastąpionym źródłem białka oraz witamin (witamina B1, B2, B12 i PP) i minerałów (żelazo, cynk i selen). Mięso ryb również bogate jest w białko o wysokiej przyswajalności oraz niezwykle zdrowe tłuszcze nienasycone, witaminę D i liczne składniki mineralne jak jod, wapń, magnez, selen i fluor. Zimą nasza aktywność fizyczna często jest znikoma, więc jeśli nie chcemy cierpieć na pozimowy nadmiar kilogramów najlepiej wybierać mięsa chude, takie jak cielęcina, jagnięcina, drób czy chuda wołowina. Wybór mięs i ryb jest bardzo duży, dzięki czemu można przyrządzić z nich wiele zaskakujących i pełnowartościowych dań bez obawy o nudę na talerzu.

Jeśli dopadnie nas błogie zimowe lenistwo, a burczenie w brzuchu nie dam nam spokoju, to  z pomocą przychodzą specjalne platformy, dzięki którym możemy online zamawiać jedzenie z dostawą prosto pod nasze drzwi. Jedną z takich platform jest serwis PizzaPortal.pl, który ma w swoich szeregach liczne restauracje oferujące dania różnych kuchni świata. Za pomocą zaledwie kilku kliknięć, a co najważniejsze nie ruszając się spod ciepłego koca, możemy cieszyć się smacznym, pożywnym i zdrowym posiłkiem. PizzaPortal.pl oferuje również dania fit, wegańskie i wegetariańskie, dzięki czemu każdy, nawet najbardziej wybredny smakosz, znajdzie coś dla siebie.

foto
Autor:Redakcja

Zobacz

Dawniej gęś gościła na polskich stołach dużo częściej niż obecnie. W XIX wieku zajadano się tym pysznym drobiem przez całą jesień i zimę. Stopniowo jednak gęsina została wyparta przez kurczaka, który jest łatwiejszy w hodowli, tańszy i bardziej dostępny. Warto odszukać babcine przepisy, wydobyć z dna szafki brytfannę „gęsiarkę” i spróbować przyrządzić...

Jesień w pełni, zima blisko. Jeżeli dokucza ci jesienna chandra, zmień dietę. Jak? Wprowadź do jadłospisu żółte sery. Dlaczego to właśnie ten produkt powinien zagościć na naszych stołach? Wzmacnia odporność i dodają energii. Ser żółty jest doskonałym źródłem wapnia. Już jeden plasterek dostarcza 160-200 mg tego cennego pierwiastka. Dzięki witaminom A, D i z grupy...

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak...