loader

Dlaczego warto jeść truskawki?

Sezon na truskawki w pełni. Te małe, słodkie, czerwone owoce to rarytas, na który czekamy cały rok. Mają wiele witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze samopoczucie i sprawiają, że stajemy się zdrowsi. Czy warto więc w truskawkowym okresie najeść się ich na cały rok?

- Choć tak jak ze wszystkim, z truskawkami nie należy przesadzać, to zdecydowanie jedna ze zdrowszych przekąsek, jaką proponują dietetycy. I właśnie teraz warto się w nich rozsmakować, bo są nie tylko zdrowe, ale też smaczne – mówi Łukasz Sot z Cateromarket.pl, pierwszej w Polsce internetowej porównywarki cateringów dietetycznych.

Jedną z podstawowych zalet tych owoców jest ich niska gęstość energetyczna. Ku uciesze pań, które na różnych dietach są nieustannie, w porcji truskawek znajdziemy bardzo małą ilość kalorii. Garść truskawek (ok. 70 g) dostarcza nam jedynie 20 kcal, co w porównaniu z innymi owocami wypada bardzo korzystnie. Banan na przykład, który waży również 70 g kalorii ma aż trzy razy więcej.

Badanie naukowe z udziałem ponad pięciuset tysięcy osób potwierdziły, że truskawki doskonale wpływają na sylwetkę. Po dogłębnych analizach okazało się, że osoby jedzące więcej tych owoców są mniej narażone na nadwagę.

- Trzeba jednak pamiętać, że truskawki ze śmietaną i cukrem mogą dać efekt odwrotny do zamierzonego. Raczej jedzmy więc je bez żadnych dodatków – mówi ekspert

Truskawka jest źródłem witaminy C, która wspomaga odporność organizmu. Co ciekawe, ten sezonowy owoc ma jej więcej niż cytryna i pomarańcza. Jedzenie truskawek jest zatem doskonałym sposobem na zwalczanie infekcji. Czerwone owoce zawierają także witaminy A, B1, B2, B3 (PP), B6 oraz E. Ponadto jest w nich wiele kwasu foliowego, błonnika, potasu, wapnia, fosforu czy magnezu i żelaza. Truskawki są więc prawdziwą bombą witaminową.

Witaminy w truskawkach

- Truskawki to też skarb dla naszych żył i tętnic. Radykalnie chronią przed wszystkimi chorobami układu krążenia dzięki przeogromnej zawartości błonnika, witaminy C i przeciwutleniaczy – dodaje Łukasz Sot – Warto też wiedzieć, że jedzenie choćby jednej porcji owoców jagodowych trzy razy w tygodniu pozwala zmniejszyć u pań ryzyko występowania chorób układu krążenia aż o 32%!

To jednak nie wszystko. W XXI wieku nikt nie wymyślił skutecznego leku na choroby nowotworowe, ale udowodniono, że truskawki mogą przed nimi chronić. Przekonali się o tym pacjenci, u których zdiagnozowano przedrakowe zamiany przełyku. Codziennie przez pół roku spożywali 60 gramów truskawek. Efekt? U ponad 80% ochotników zaobserwowano remisję choroby i zmniejszenie markerów rozwoju nowotworów.

Co ciekawe spożywając te owoce regularnie (choć w naszej szerokości geograficznej jest nieco trudne) zmniejsza się też ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego.

Reasumując, truskawki są jednym z najzdrowszych owoców. Charakteryzują się wysoką zawartością substancji odżywczych, niską wartością energetyczną, chronią przed wieloma chorobami i pomagają utrzymać prawidłową masą ciała. A więc jedzmy truskawki, póki sezon trwa…

foto
Autor:Redakcja

Zobacz

Ciasta kruche cieszą się dużą popularnością. O czym warto pamiętać przygotowując ciasto kruche? Kruche ciasto przygotowywane jest przez każdą cukiernię każdego dnia. Choć wielu zwolenników mają także wypieki z ciasta drożdżowego i biszkoptowego ciasto kruche niezmiennie cieszy się powodzeniem nie tylko jako spód sernika czy klasyczne ciasteczka, ale także jako...

Pieczenie ciasteczek może wydawać się dla nas pracą niemal nie do wykonania, szczególnie gdy mamy świadomość, że kuchnia i my to nie najbardziej udane połączenie. Z drugiej strony z zazdrością słuchamy wyznań koleżanek, które lubią chwalić się swoimi kulinarnymi sukcesami. Czy jest dla nas jakaś rada? Upiecz to sam, czyli jak zostać mistrzem ciasteczek Pieczenie...

Wakacje to czas beztroski i odkładania na bok zdrowych nawyków żywieniowych. W rzeczywistości jednak jest to znakomity okres na porzucenie tłustych, ciężkostrawnych potraw na rzecz świeżych warzyw i owoców. W upalne dni sięgajmy po potrawy lekkie, a przede wszystkim pamiętajmy, aby dostarczać naszemu organizmowi dużą ilość płynów. Warzywa i owoce stanowią doskonałą...