loader

Dania jednogarnkowe – smacznie, szybko i pożywnie

Potrawy jednogarnkowe mają same zalety – są treściwe i niedrogie, a przy tym niezwykle proste w przygotowaniu. Mogą być zarówno łagodne, jak i pikantne, z przewagą mięsa lub warzyw. Ich składniki można łączyć dowolnie, za każdym razem uzyskując smakowite dania, idealne zarówno na obiad, jak i na kolację.

Dania jednogarnkowe – mogą być bardziej wykwintne i bardzo proste, słynne na cały świat albo stanowiące specjalność tylko jednej pani domu. Ale wszystkie przyjemnie rozgrzewają, zwłaszcza gdy za oknem jesienna słota! Jak je przyrządzić? Oto kilka praktycznych porad i przepisów:

Burrito po polsku

Składniki: 500g mięsa mielonego, 1 duża cebula, wołowa kostka rosołowa, warzywna kostka rosołowa, puszka czerwonej fasoli w zalewie, puszka białej fasoli w zalewie, kukurydza konserwowa, koncentrat pomidorowy (słoiczek), przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, oregano.

Przygotowanie:

Mięso mielone wraz z cebulą usmażyć na suchej patelni. Uwaga! Trzeba je często mieszać, żeby się nie przypaliło. W garnku zagotować 250ml wody i wrzucić kostki rosołowe. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodawać do niego kolejno: mięso z cebulą, kukurydzę i fasole (razem z zalewą!). Potem gotować przez kilka minut na małym ogniu. Na koniec dodać koncentrat i przyprawy. Ponownie zagotować. Smacznego!

Przepis jednogarnkowy

Wegetariańskie ragout ziemniaczane z soczewicą

Składniki: 6 średnich ziemniaków, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka soczewicy, 1 duża czerwona papryka, 1 duża cebula, 2 duże ząbki czosnku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, oliwa z oliwek
mielona słodka papryka, pieprz, ostra papryka, majeranek, sos sojowy.

Przygotowanie:

Zacząć od ugotowania ziemniaków w mundurkach (po to, aby szybciej przygotować danie). Kiedy ziemniaki gotują się, pokroić paprykę i cebulę w grubą kostkę. Wrzucić je na rozgrzaną oliwę i przesmażamy chwilę, po czym obficie posypać słodką papryką i jeszcze chwilę przesmażyć ciągle mieszając (aby papryka nie przypaliła). Po chwili podlać wodą i dodać łyżkę koncentratu, wymieszać. Posypać obficie majerankiem, ostrą papryką i pieprzem do smaku. Potem jest czas na soczewicę i czerwoną fasolę: wysypać z puszek na sito i dobrze wypłukać z zalewy. Dodać do warzyw razem z przeciśniętym czosnkiem i jeszcze chwilę dusić.  Obrać ziemniaki  ze skórek, pokroić w grube plastry i od razu dodać do warzyw na patelnię. Wymieszać, skropić sosem sojowym i dusić chwilę pod przykryciem, aby ziemniaki doszły z warzywami. Pycha!

foto
Autor:Redakcja

Zobacz

Brukselka - choć zachwyca wyrazistym smakiem i ogromem cennych dla zdrowia witamin, wciąż nie należy do najpopularniejszych warzyw w naszej kuchni. A szkoda! Wystarczy bowiem odpowiednie przygotowanie, by brukselka stała się delikatna i kremowa. Gotowana brukselka, smażona czy z piekarnika? Która wersja jest najsmaczniejsza? Brukselka – małe kapustki: jak powstały? Te...

​Przeciętnie Polak zjada w ciągu roku niemal 102 kilogramy produktów zbożowych. Do tej kategorii przede wszystkim zaliczamy pokarmy, w których głównym składnikiem jest żyto. To zboże, które w naszym kraju ma bogatą historię. Mąka żytnia, alternatywa mąki pszennej to doskonałe połączenie wielu cennych składników odżywczych – węglowodanów, białka, tłuszczy oraz...

Z płatków owsianych można przyrządzić poranną owsiankę. Płatki owsiane mogą być również stosowane jako panierka, dodatek do kruszonki lub produkt bazowy do produkcji mleka roślinnego. Dowiedz się, jakie inne korzyści zdrowotne mogą przynieść płatki owsiane dla Twojego organizmu i jak mogą pomóc poprawić Twoją urodę i zdrowie. Płatki owsiane mają wiele zalet. Są...