Pieczenie ciasteczek może wydawać się dla nas pracą niemal nie do wykonania, szczególnie gdy mamy świadomość, że kuchnia i my to nie najbardziej udane połączenie. Z drugiej strony z zazdrością słuchamy wyznań koleżanek, które lubią chwalić się swoimi kulinarnymi sukcesami. Czy jest dla nas jakaś rada?
Upiecz to sam, czyli jak zostać mistrzem ciasteczek
Pieczenie ciasteczek to umiejętność, która może sprawić, że będziemy wyrywać sobie włosy z głowy już na samym starcie. Internet lub stare zeszyty naszych mam i babć, zawierające podobno sprawdzone przepisy na ciastka do samodzielnego wypiekania, już na etapie czytania receptury jawią się jako rzecz nie do przebrnięcia. Jak dokładnie odmierzyć składniki, skoro nie mam miarki? Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Czy odpowiednio nagrzałam piekarnik? Dlaczego w przepisie nie ma informacji, ile powinno się piec? Tego typu pytania, na które, rzekłoby się, nie ma jasnej odpowiedzi, z pewnością nie pomagają, szczególnie jeśli jest to nasze pierwsze podejście.
Pomocną dłoń w takich sytuacjach wyciągają firmy oferujące sprawdzone, naturalne, i co najważniejsze, smaczne ciastka do samodzielnego wypiekania. Jest to doskonała opcja zarówno dla kogoś, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z pieczeniem i z ciasteczkami, jak również dla osoby, która po prostu nie ma czasu, żeby kompletować cały szereg potrzebnych składników.
Reguła pieczenia ciastek dietetycznych i każdych innych jest bardzo prosta. Dostajemy gotową mieszankę składników, z gwarantowaną jakością i świeżością od producenta, która zawiera składniki sypkie w odpowiednich proporcjach, które są potrzebne do upieczenia ciasteczek w określonej ilości. Wszystkie informacje dotyczące tego, ile sztuk ciasteczek otrzymamy z danej porcji lub szczegółowe informacje o składnikach są umieszczone na etykiecie, więc klient otrzymuje produkt, gdzie naprawdę nic nie ma prawa go zaskoczyć, poza efektem. A ten jest również spektakularny, wręcz nieadekwatny do czasu oraz trudności przygotowania. Ciasteczka do samodzielnego wypiekania potrzebują tylko dodania kilku składników, jak masło, jajka lub mleko (według proporcji oraz informacji zawartych na etykiecie), upieczenia w podanej również temperaturze w określonym czasie i to wszystko.
Pieczenie zdrowo, czyli jak przygotować ciasteczka dietetyczne
Zdrowe odżywianie jest bardzo popularną metodą dbania o zdrowie swoje i swojej rodziny, co jednak w sytuacji, gdy jesteśmy na diecie, a nasz organizm bardzo natarczywie domaga się małego co nieco? Znów pomocną dłoń wyciągają ciasteczka do samodzielnego wypiekania, tym razem w wersji dietetycznej. Składniki, które otrzymujemy, zawierają dużo mniej składników tuczących, jak węglowodany czy cukry, zastosowane są odpowiednie zamienniki, zdrowe, niskokaloryczne, a dające równie dobry efekt smakowy czy wizualny po upieczeniu. Tak przygotowane ciasteczka dietetyczne są doskonałą przekąską, nawet na diecie, a ich przygotowanie nie zajmie więcej, niż kilkanaście minut.