loader

Czy zimą powinniśmy jeść żółte sery?

Jesień w pełni, zima blisko. Jeżeli dokucza ci jesienna chandra, zmień dietę. Jak? Wprowadź do jadłospisu żółte sery. Dlaczego to właśnie ten produkt powinien zagościć na naszych stołach?

Wzmacnia odporność i dodają energii. Ser żółty jest doskonałym źródłem wapnia. Już jeden plasterek dostarcza 160-200 mg tego cennego pierwiastka. Dzięki witaminom A, D i z grupy B oraz minerałom takim jak: cynk i miedz oraz wysokiej zawartości białka organizm jest w stanie budować naturalną odporność przed wirusami i bakteriami, zwłaszcza w okresie jesiennych przeziębień.  Co więcej  zawarty w serze sprzężony kwas linolowy CLA, ochroni nas przed miażdżycą, nowotworami.

Dlaczego ser ma nam poprawić humor? Zawiera on tryptofan wspierający wydzielanie w organizmie tzw. hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Możemy  także znaleźć w nim chrom, który wycisza i łagodzi napięciowe oraz magnez wpływający na poprawę nastroju, pamięć i funkcje poznawcze. Dodatkowo witaminy z grupy B dodają energii i działają antydepresyjnie.

Żółty ser jest także jednym z najbardziej bogatych źródeł witaminy K, niezwykle ważnej dla prawidłowego funkcjonowania serca, mózgu i kości.

Jak wiemy istnieje wiele rodzajów i gatunków serów, które możemy podzielić ze względu na rodzaj mleka użytego do produkcji oraz na technologię wytwarzania, jak i typ procesu dojrzewania. Co z kalorycznością? Zacznijmy od tego ile i jakiego sera zjemy. Różne gatunki mają różną kaloryczność.

Koniecznie należy o nim pamiętać w diecie dzieci i młodzieży oraz osób starszych, ze względu na wysoką  zawartość wapnia, który buduje układ kostny w młodym wieku i przeciwdziała powstaniu osteoporozy
w starszym.

Nasze propozycje na poprawę humoru z rana:

Tarta z serem

Śniadaniowa tarta a’la pizza

Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, ½ kostki zimnego masła, 3 łyżki zimnej wody, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 jajko kurze, szczypta soli;

Składniki na farsz: 7 łyżek jogurtu naturalnego, 7 plasterków wędliny drobiowej, 6 plastrów sera żółtego gouda, 5 suszonych pomidorów w oleju, 2 jajka, 1 cebula, kilka listków bazylii, pieprz

Przygotowanie:

Składniki na ciasto łączymy, zagniatamy i chłodzimy w lodówce 15 minut. Następnie wałkujemy i układamy w formie do tarty. Po nakłuciu widelcem ciasta, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy10 minut.

Wędlinę i ser kroimy w kostkę, a pomidory na mniejsze kawałeczki. Po pokrojeniu cebuli w piórka, mieszamy wszystkie składniki farszu. Doprawiamy pieprzem i wylewamy na  podpieczony wcześniej spód. Całość dekorujemy kilkoma listkami bazylii i zapiekamy jeszcze ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Serowe placuszki z cukinii i pietruszki

  •     6 łyżek mąki pszennej, 3 jajka, 2 ząbki czosnku, 1 cukinia, pęczek natki pietruszki, 3/4 szklanki startego sera salami, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól, pieprz

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę siekamy i łączymy z serem, jajkiem, mąką, proszkiem do pieczenia, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawimy. Całość dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej. Smażymy ciasto formując okrągłe placuszki przez ok 3 minuty z każdej strony. Podajemy z jogurtem naturalnym.  

foto
Autor:Redakcja

Zobacz

W zimę nasz organizm potrzebuje więcej kalorii. Należy jednak pamiętać, aby posiłki były sycące, ale również zdrowe. Ze względu na dużą ilość białka, witamin i minerałów, zaleca się, aby w zimowej diecie nie zapominać o rybach i różnych rodzajach mięs. Jedzenie  rozgrzewające organizm Zimą apetyt dopisuje zdecydowanie bardziej niż zwykle. Ciągnie nas do...

Lista potraw, których składnikiem są ziemniaki jest równie długa co historia obecności tego warzywa na europejskich stołach. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), chcąc podkreślić znaczenie tej rośliny uprawnej, ustanowiła rok 2008 Międzynarodowym Rokiem Ziemniaka. Miłośnicy kartofli (pyr lub ziemniaków) nie potrzebują specjalnej okazji, by...

Kotlet schabowy z ziemniakami, pierogi czy gołąbki to niewątpliwie rarytasy polskiej kuchni, którymi powinniśmy się chwalić. Jednak warto czasem zaskoczyć domowników i sięgnąć po wykwintne dania, które ucieszą ich podniebienia i pozwolą odkryć nieznane smaki. Dzięki takim serwisom jak PizzaPortal.pl, zarówno tradycyjną polską kuchnię, jak i egzotyczne potrawy z...