loader

Naleśniki, gofry i budynie, czyli pomysł na mleczną imprezę dla dzieci

Długo oczekiwane lato, szczególnie przez najmłodszych, w końcu przyszło. Wraz z nim piękna pogoda, która sprzyja organizowaniu spotkań i pikników na świeżym powietrzu. Jeśli planujemy wakacyjne przyjęcie dla dzieci, warto zastanowić się nad przygotowaniem odpowiednich przekąsek, które nie tylko trafią w gust milusińskich, ale również dostarczą im energii i siły do letnich zabaw i harców.

Podczas letniego pikniku w parku lub przyjęcia w ogrodzie najlepiej sprawdzą się potrawy, które łatwo można podzielić na niewielkie porcje i wziąć do ręki. Idealne na tę okazję będą desery na bazie mleka i produktów mlecznych, wzbogacone sezonowymi owocami – pełnowartościowe, pożywne i smaczne. Takim smakołykom nie oprą się nawet największe niejadki.

Mleko i przetwory mleczne należą do najbardziej wartościowych produktów spożywczych i są niezbędnymi elementami zbilansowanej diety. Jedna szklanka mleka lub odpowiadająca jej ilość produktów mlecznych dostarczy dziecku dawkę pełnowartościowego białka do budowy nowych komórek i tkanek, wapnia wzmacniającego kości oraz witamin wspomagających rozwój fizyczny
i umysłowy oraz układ odpornościowy.

Letnie inspiracje

Naleśniki to bardzo proste w przygotowaniu danie, które uwielbiają właściwie wszyscy, łącznie z dziećmi. Dają wiele możliwości, zarówno pod względem przygotowania, jak i serwowania. Można je jeść na słodko i na słono, różnią się między sobą grubością, wielkością jak i tym, co do nich dodamy. Na przyjęciu lub pikniku idealnie sprawdzi się ich wersja z białym serem, pokrojona w „naleśnikowe sushi” i podana z sezonowymi owocami i bogatym w pełnowartościowe białko oraz łatwo przyswajalny wapń – jogurtem.

Gofry z bitą śmietaną

Dobrym rozwiązaniem będą również gofry, które są prawdziwą kwintesencją lata. Możemy przygotować je wcześniej w domu, a podczas przyjęcia podać z dodatkami w postaci świeżych owoców, musów, twarożków, jogurtów czy niewielkiej ilości bitej śmietany. Następnie pozwólmy dzieciom na odrobinę swobody i kreatywności – tworzenie własnych kombinacji z pewnością dla niejednego dziecka będzie świetną zabawą.

Jako deser świetnie sprawdzi się budyń własnej produkcji. Wbrew pozorom jego samodzielne wykonanie nie jest ani trudne ani czasochłonne. Do jego przygotowania wystarczy jedynie mąka, mleko, żółtka oraz masło. Wszystkie składniki łączymy ze sobą do momentu zagotowania i mamy gotowy budyń! Tak jak w przypadku gofrów i naleśników, możemy podać do niego różne dodatki – świeże owoce, musy, dżemy i powidła, a nawet orzechy lub płatki owsiane lub kukurydziane.

Obowiązkowo – szklanka mleka

Należy pamiętać, że gdy jest ciepło, organizm nie potrzebuje dodatkowej energii do ogrzania ciała – bardziej skupia się na jego ochłodzeniu, dlatego latem ważne jest, by dziecko sporo piło, najlepiej wodę. Dobrym pomysłem jest również szklanka zimnego mleka lub owocowy koktajl. Nie tylko ugaszą pragnienie, ale również dostarczą dziecku dawkę pełnowartościowego białka do budowy nowych komórek i tkanek oraz wapnia wzmacniającego kości i zęby. To jednak nie wszystkie cenne z żywieniowego punktu widzenia składniki, które kryją się w mleku i produktach mlecznych. Znajdziemy w nich także zestaw witamin z grupy B, zapewniających sprawne funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, witaminę A i D, a także cynk oraz jod. Wszystkie te składniki są niezbędne dla młodego, rozwijającego się organizmu.

foto
Autor:Redakcja

Zobacz

Ciasta kruche cieszą się dużą popularnością. O czym warto pamiętać przygotowując ciasto kruche? Kruche ciasto przygotowywane jest przez każdą cukiernię każdego dnia. Choć wielu zwolenników mają także wypieki z ciasta drożdżowego i biszkoptowego ciasto kruche niezmiennie cieszy się powodzeniem nie tylko jako spód sernika czy klasyczne ciasteczka, ale także jako...

Pieczenie ciasteczek może wydawać się dla nas pracą niemal nie do wykonania, szczególnie gdy mamy świadomość, że kuchnia i my to nie najbardziej udane połączenie. Z drugiej strony z zazdrością słuchamy wyznań koleżanek, które lubią chwalić się swoimi kulinarnymi sukcesami. Czy jest dla nas jakaś rada? Upiecz to sam, czyli jak zostać mistrzem ciasteczek Pieczenie...

Wakacje to czas beztroski i odkładania na bok zdrowych nawyków żywieniowych. W rzeczywistości jednak jest to znakomity okres na porzucenie tłustych, ciężkostrawnych potraw na rzecz świeżych warzyw i owoców. W upalne dni sięgajmy po potrawy lekkie, a przede wszystkim pamiętajmy, aby dostarczać naszemu organizmowi dużą ilość płynów. Warzywa i owoce stanowią doskonałą...