loader

Sylwestrowe przekąski

Podczas karnawałowych imprez, pyszne przekąski znikają ze stołu w oka mgnieniu! Po świątecznym obżarstwie przyda się coś smacznego i zdrowego, co podać możemy na wiele sposobów. Paluszki będą świetną alternatywą dla włoskich grissini, nie dość, że są tańsze to dostępne w większej liczbie i różnych wariantach smakowych. Jak szybko przygotować paluszki z szynką parmeńską, chrupiące sałatki lub słodkie paluszki w czekoladzie?

Paluszki z szynką parmeńską

Do wina i drinków można podać solo paluszki Stema z ziołami prowansalskimi. Można je też owinąć szynką parmeńską, ułożyć na tacy lub dużym talerzu wyłożonym rukolą.

Paluszki zapiekane z żółtym serem

Wielbiciele serów, mogą owinąć paluszki w plasterek sera, następnie w szynkę i zapiec przez chwilę
w piekarniku do momentu roztopienia się sera. Takie paluszki można też podać z dipami.

Paluszki z dipami

Zamiast standardowych chipsów czy nachosów do dipów czy hummusu podaj paluszki Stema np. Bez E z sola morską i orzechami lub Bez E z bazylią i oregano. Seria Bez E stworzona jest tylko
z naturalnych składników, wypieczonych w wysokiej temperaturze bez dodatkowych tłuszczy.

Dip do przekąsek

DIP CZOSNKOWY

  •     ·         ząbek czosnku
  •     ·         3 łyżki jogurtu naturalnego
  •     ·         1 łyżka majonezu
  •     ·         koperek
  •     ·         sól, pieprz

Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do majonezu i jogurtu. Dodaj koperek oraz przyprawy
i wszystko dokładnie wymieszaj.

DIP PAPRYKOWY

  •     ·         2 duże, czerwone papryki
  •     ·         1 papryczka chilli, najlepiej czerwona
  •     ·         2 pomidory
  •     ·         1 czerwona cebula
  •     ·         świeża lub suszona bazylia albo oregano
  •     ·         oliwa do smażenia
  •     ·         sól, pieprz

Paprykę i papryczkę chilli przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Ułóż połówki w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i piecz w piekarniku przez około 30 minut. Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę. Pokrój je w kostkę razem z cebulą. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy, a następnie podsmaż pomidory i cebulę. Z przestudzonej papryki dokładnie zdejmij skórkę, pokrój ją na mniejsze kawałki i dodaj na patelnię. Przypraw ziołami i duś aż papryka będzie miękka. Na koniec dodaj pieprz i sól i całość zmiksuj. Podawaj np. paluszkami Stema o smaku ziołowym.

Czekolada

Paluszki w czekoladzie

SOS CZEKOLADOWY:

  •     ·         tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
  •     ·         7 łyżek mleka
  •     ·         łyżeczka masła

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Dodaj mleko i masło i dokładnie wymieszaj. Sos powinien mieć aksamitną konsystencję. Paluszki Stema z sezamem lub z makiem łącz z jeszcze ciepłym sosem czekoladowym.

Paluszki idealne do sałatek

Na imprezowych stołach nie może zabraknąć sałatek. Wytrawne paluszki Stema idealnie sprawdzą się jako dodatek do nich. Tradycyjny cezar będzie wyśmienity, jeśli zamiast zwykłych grzanek dodasz do niego pokruszone paluszki czosnkowe. Goście będą zaskoczeni i na pewno zapytają o ten składnik. Jeśli lubisz pikantniejsze smaki, do sałatek dorzuć paluszki BIO z chili.

foto
Autor:Redakcja

Zobacz

Ciasta kruche cieszą się dużą popularnością. O czym warto pamiętać przygotowując ciasto kruche? Kruche ciasto przygotowywane jest przez każdą cukiernię każdego dnia. Choć wielu zwolenników mają także wypieki z ciasta drożdżowego i biszkoptowego ciasto kruche niezmiennie cieszy się powodzeniem nie tylko jako spód sernika czy klasyczne ciasteczka, ale także jako...

Pieczenie ciasteczek może wydawać się dla nas pracą niemal nie do wykonania, szczególnie gdy mamy świadomość, że kuchnia i my to nie najbardziej udane połączenie. Z drugiej strony z zazdrością słuchamy wyznań koleżanek, które lubią chwalić się swoimi kulinarnymi sukcesami. Czy jest dla nas jakaś rada? Upiecz to sam, czyli jak zostać mistrzem ciasteczek Pieczenie...

Wakacje to czas beztroski i odkładania na bok zdrowych nawyków żywieniowych. W rzeczywistości jednak jest to znakomity okres na porzucenie tłustych, ciężkostrawnych potraw na rzecz świeżych warzyw i owoców. W upalne dni sięgajmy po potrawy lekkie, a przede wszystkim pamiętajmy, aby dostarczać naszemu organizmowi dużą ilość płynów. Warzywa i owoce stanowią doskonałą...