loader

Mąka żytnia – dlaczego warto włączyć ją do diety?

​Przeciętnie Polak zjada w ciągu roku niemal 102 kilogramy produktów zbożowych. Do tej kategorii przede wszystkim zaliczamy pokarmy, w których głównym składnikiem jest żyto. To zboże, które w naszym kraju ma bogatą historię. Mąka żytnia, alternatywa mąki pszennej to doskonałe połączenie wielu cennych składników odżywczych – węglowodanów, białka, tłuszczy oraz witamin  minerałów. Im wyższy typ mąki, tym lepsza jakość produktu i więcej dobroczynnych substancji.

Dania mączne od pokoleń królują w naszej kuchni. Dzięki zastosowaniu mąki żytniej możemy jeść te same dania, które będą mniej kaloryczne. Dzięki zastosowaniu tego produktu możemy cieszyć się ulubionymi posiłkami bez wyrzutów sumienia. Ten rodzaj mąki zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę układu pokarmowego i proces utrzymania prawidłowej masy ciała.

Rodzaje mąki żytniej

Aby cieszyć się pysznymi wyrobami jak ciasto z jabłkami, czy racuchy warto poznać typy mąki żytniej. Mąkę tę z łatwością można odróżnić od pszennego odpowiednika. Jest zazwyczaj grubsza oraz ciemniejsza. Wyróżniamy kilka jej typów – jasną (typ 580,650), chlebową (typ 800), sitkową (typ 1400) oraz mąkę razową (typ 2000). Im wyższa jest liczba, tym produkt jest ciemniejszy, a skład bliższy niezmielonemu ziarnu, a co za tym idzie – zdrowszy.

Do czego używać mąki żytniej w kuchni? Zdrowe dania z mąki

Kuchnia Polska obfituje w dania, w których potrzebne jest wykorzystanie mąki. Od wielu pokoleń do różnych posiłków jak naleśniki z serem, pyszne pierogi z farszem ciasta na słodko, czy inne potrawy wykorzystywana jest mąka pszenna. Ma jednak ona znikome wartości odżywcze i posiada w dużej mierze węglowodany proste, które bardzo szybko dostają się do naszego krwiobiegu i powodują szybki skok cukru we krwi. Jeżeli chcemy jeść dania w wersji fit, wystarczy, że zmienimy typ mąki na żytnią. Z taką mąką możemy mieszać pozostałe składniki, otrzymując zdrowsze potrawy.

Dania z mąki żytniej nieco różnią się smakiem od wypieków pszennych. Wyczuwalne są lekko kwaśne i orzechowe nuty. Niestety nie we wszystkich potrawach użyjemy tej mąki ze względu na jej konsystencję. Jednak w niemal każdym daniu możemy zastąpić połowę porcji białej mąki zdrowszą alternatywą. Z mąki żytniej z powodzeniem można upiec chleb, przygotować na jej bazie zakwas na żurek, zrobić domowy makaron, czy upiec żytnie ciasteczka czekoladowe.

Czy mąka żytnia jest zdrowa?

Mąką żytnia przede wszystkim nie wywołuje wysokich skoków cukru we krwi w porównaniu do pszennego odpowiednika. Według ekspertów organizm o wiele lepiej radzi sobie z przyswajaniem i trawieniem posiłków, które stworzone są na bazie mąki żytniej. Mąka z żyta dodatkowo przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu. Ze względu na dużą zwartość błonnika spożywanie dań na bazie tej mąki jest dobre dla osób zmagającymi się z problemami układu pokarmowego.

Artykuł sponsorowany

foto
Autor:Redakcja

Zobacz

Z płatków owsianych można przyrządzić poranną owsiankę. Płatki owsiane mogą być również stosowane jako panierka, dodatek do kruszonki lub produkt bazowy do produkcji mleka roślinnego. Dowiedz się, jakie inne korzyści zdrowotne mogą przynieść płatki owsiane dla Twojego organizmu i jak mogą pomóc poprawić Twoją urodę i zdrowie. Płatki owsiane mają wiele zalet. Są...

Model drugiej generacji wyciskarki wolnoobrotowej Hurom HP znacząco wyróżnia się swoim wyglądem. Urządzenie ma co prawda prosty design, jednak dostępne jest w trzech wariantach kolorystycznych: jasnego różu, w odcieniu pistacji oraz kremowym, które dotychczas nie były wykorzystywane w wyciskarkach marki Hurom. Dopełnieniem urządzenia jest upychacz w kolorze obudowy. Za sprawą...

W zimę nasz organizm potrzebuje więcej kalorii. Należy jednak pamiętać, aby posiłki były sycące, ale również zdrowe. Ze względu na dużą ilość białka, witamin i minerałów, zaleca się, aby w zimowej diecie nie zapominać o rybach i różnych rodzajach mięs. Jedzenie  rozgrzewające organizm Zimą apetyt dopisuje zdecydowanie bardziej niż zwykle. Ciągnie nas do...