Brukselka - choć zachwyca wyrazistym smakiem i ogromem cennych dla zdrowia witamin, wciąż nie należy do najpopularniejszych warzyw w naszej kuchni. A szkoda! Wystarczy bowiem odpowiednie przygotowanie, by brukselka stała się delikatna i kremowa. Gotowana brukselka, smażona czy z piekarnika? Która wersja jest najsmaczniejsza?
Brukselka – małe kapustki: jak powstały?
Te niewielkie intensywnie zielone kapustki zawdzięczają swoją potoczną nazwę „brukselka” belgijskiej stolicy. Właśnie tam udało się wyhodować to oryginalne warzywo. Prawdopodobnie, brukselka powstała z krzyżówki kapusty głowiastej i jarmużu. Dzięki łatwości w uprawie brukselki oraz odporności na mróz, kapusta brukselska dość szybko znajdowała swoich zwolenników. Od XVII w. zyskała dużą popularność zwłaszcza na zachodzie i północy Europy.
Gotowana brukselka może być składnikiem wielu dań
Brukselka jest rośliną dwuletnią, a rosnące na długiej i silnie ulistnionej łodydze maleńkie kapustki najlepiej smakują, gdy się je zbierze dopiero po pierwszych przymrozkach. Tracą wtedy większość goryczki i ostrego smaku, a po ugotowaniu stają się delikatne, wręcz kremowe. Jeśli wybieramy brukselkę w sklepie lub na straganie, warto sięgać po te o zwartej strukturze i intensywnie zielonym kolorze. Najlepiej unikać żółtych lub miękkich główek, które mogą być zepsute w środku. Z obranych i umytych brukselek można przyrządzić wiele wyśmienitych dań, jak sałatki, przystawki, zupy czy dodatki do różnorodnych mięs.
Pyszna, gotowana brukselka do obiadu
Sposoby na wyśmienitą brukselkę gotowaną można znaleźć wśród staropolskich przepisów. Przyrządzenie warzywa jest wyjątkowo proste i nie zajmuje wiele czasu. Obrane, czyste główki wystarczy zalać wodą, lekko posolić i gotować tyle, by można było wbić w nie widelec. Odcedzone jarzyny polewa się bułką tartą usmażoną na świeżym, pachnącym maśle i podaje do smażonych, grillowanych czy pieczonych mięs.
Brukselki w cieście z majonezem
Małe kapustki do obiadu można przygotować również w nieco inny sposób – smażąc na głębokim tłuszczu. Brukselki w cieście stanowią wyśmienitą przystawkę, której na pewno każdy będzie chciał spróbować. Zanim główki zostaną obtoczone w masie z mąki, jajka i wyrazistego w smaku majonezu. Tu sprawdzi się Majonez Sałatkowy WINIARY. Brukselki powinny być wcześniej lekko ugotowane, dzięki czemu po usmażeniu środek będzie miękki, a panierka pozostanie złocista i chrupiąca.
Zupy z brukselką w roli głównej
Małe zwarte kapusty są nie tylko świetnym dodatkiem do drugiego dania, lecz także ważnym składnikiem różnorodnych zup, w tym klasycznej jarzynowej, którą można serwować z dodatkiem niedużego makaronu, świeżym pieczywem lub kilkoma klopsikami mięsnymi. Doskonałymi właściwościami rozgrzewającymi wyróżnia się typowo jesienna zupa z brukselką, pełna podsmażonych na maśle pieczarek oraz delikatnych kawałków filetu drobiowego. Z kolei jeśli mamy odrobinę pozostałego z poprzedniego obiadu bulionu, warto przygotować na nim pyszną zupę ze świeżej brukselki, zagęszczoną innymi warzywami (ziemniak, cebula, por) i doprawioną pachnącym wiosną koperkiem.
Zaskakujące sałatki z brukselki
Sycąca sałatka z brukselki na szybki lunch? Jak najbardziej! Wystarczy połączyć ze sobą ugotowaną oddzielnie brukselkę i garść makaronu (rurki albo większe muszelki), a wszystko zmieszać z sosem przygotowanym z majonezu, czosnku, jogurtu i świeżego szczypiorku. Gotowane główki doskonale się też łączą ze świeżymi warzywami, jak pomidory, ogórki, rzodkiewki i kolorowe papryki, tworząc wraz z dressingiem kolorową sałatkę, będącą świetnym dodatkiem do grillowanych i smażonych mięs. Brukselki podane w takiej oryginalnej odsłonie na pewno zachęcą każdego do spróbowania tego smacznego i pożywnego warzywa.
Artykuł partnera