loader

Ciasto kruche. Jak sprawić, by było idealne?

Ciasta kruche cieszą się dużą popularnością. O czym warto pamiętać przygotowując ciasto kruche?

Kruche ciasto przygotowywane jest przez każdą cukiernię każdego dnia. Choć wielu zwolenników mają także wypieki z ciasta drożdżowego i biszkoptowego ciasto kruche niezmiennie cieszy się powodzeniem nie tylko jako spód sernika czy klasyczne ciasteczka, ale także jako krucha babeczka z kremem i różnymi sezonowymi owocami. Perfekcyjny spód do tarty lub innego ciasta kruchego to nie lada wyzwanie. Co zrobić, by przygotowywane przez nas kruche ciasto było idealne? Oto kilka wskazówek.

Idealne ciasto kruche – wskazówki

Przede wszystkim nie należy zastępować masła margaryną. Ciasto z margaryną trudniej jest wyrobić, a po upieczeniu traci na kruchości. Ponadto, warto pamiętać, że bardziej puszyste są ciasta kruche przygotowywane z masła klarowanego. Dodatkowo jak wiemy nic nie zastąpi smaku prawdziwego masła!

Jeżeli z kolei ciasto zbyt się kruszy (w szczególności takie bez dodatku jajek czy żółtek) to znak, że ma za mało wody. Najlepiej jest dodać wodę mocno schłodzoną. Jeśli zależy nam na tym, by ciasto było bardziej puszyste – warto dodać wody mineralnej.

Przygotowywanie ciasta kruchego najczęściej wiąże się z jego wałkowaniem. Pamiętajcie o tym, że nie można podsypywać za dużo mąki, bo ciasto zrobi się zbyt twarde. Do rozwałkowywania warto też przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia i pomiędzy nimi wałkować ciasto.

Kilka istotnych wskazówek dotyczy także samego pieczenia. Pamiętajmy, że przy pieczeniu kruchych ciast nie smarujemy blachy tłuszczem, ponieważ już samo ciasto jest dość tłuste. Gdy podczas pieczenia ciasto przypala się od góry, powinno się je przykryć papierem do pieczenia. Ciasto po upieczeniu warto kroić bezpośrednio w blaszce – dzięki temu nie połamie się. Ciasto ucierane należy wyjąć z formy dopiero po wystygnięciu. Jedynie z tortownicy trzeba wyciągnąć je od razu i wyłożyć na tacy lub talerzu. Jeśli szukasz sposobów i przepisów na idealne kruche ciasto wejdź na stronę http://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-zrobic-idealne-ciasto-kruche.

Ciasta kruche są przepyszne. Wyróżniają się spośród innych wypieków takich jak babki, ciasta biszkoptowe, np. rogaliki czy bułki. To właśnie z ciasta kruchego możemy przygotować pyszne tarty, spody do babeczek i ciasteczka idealne do kawy czy herbaty! Warto pamiętać o kilku ważnych zasadach przy pieczeniu, by z pełni cieszyć się idealnym, kruchym ciastem!

Artykuł sponsorowany

foto
Autor:Redakcja

Zobacz

5 substytutów cukru, które można zrobić bez rezygnacji ze słodyczy Ci, którzy przechodzą na zdrową dietę, przede wszystkim rezygnują z cukru. Ale nie każdy wie, czym go zastąpić. Opowiem ci o alternatywach dla konwencjonalnego cukru. Cukier jest zastępowany z wielu powodów: z powodu utraty wagi, zmniejszenia ilości szybkich węglowodanów lub z...

Pieczenie ciasteczek może wydawać się dla nas pracą niemal nie do wykonania, szczególnie gdy mamy świadomość, że kuchnia i my to nie najbardziej udane połączenie. Z drugiej strony z zazdrością słuchamy wyznań koleżanek, które lubią chwalić się swoimi kulinarnymi sukcesami. Czy jest dla nas jakaś rada? Upiecz to sam, czyli jak zostać mistrzem ciasteczek Pieczenie...

Wakacje to czas beztroski i odkładania na bok zdrowych nawyków żywieniowych. W rzeczywistości jednak jest to znakomity okres na porzucenie tłustych, ciężkostrawnych potraw na rzecz świeżych warzyw i owoców. W upalne dni sięgajmy po potrawy lekkie, a przede wszystkim pamiętajmy, aby dostarczać naszemu organizmowi dużą ilość płynów. Warzywa i owoce stanowią doskonałą...