Jeżeli jeść pączki w Tłusty Czwartek, to na bogato! Niech będą wyśmienite, puszyste, aromatyczne i warte każdej swojej kalorii. Oto przepisy od prawdziwych mistrzów!
Cynamonowe donaty z piekarnika
Przepis: Ina Garten
Poziom trudności: łatwy
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 5 minut
Pieczenie: 15 minut
Liczba: 12 pączków
Całkowity czas: 35 min
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 bardzo duże jajko
- 1 1/4 filiżanki mleka pełnotłustego
- 2 łyżki masła, roztopionego
- 2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
Posypka:
- 8 łyżek masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj 2 blachy z formami do donatów. Jeżeli ich nie masz, możesz też użyć formy do muffinów. Nasmaruj je tłuszczem wewnątrz.
Do dużej miski przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. W drugiej, mniejszej misce wymieszaj roztrzepane jajko, mleko, roztopione masło i wanilię. Wymieszane mokre składniki wlej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj je dokładnie razem, aż się połączą.
Wlej porcje ciasta do foremek, wypełniając każdą w ok. ¾ wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 17 minut lub do momentu, kiedy wetknięta w ciasto wykałaczka będzie czysta i sucha. Pozwól im ostygnąć przez 5 minut, po czym odwróć formę do góry nogami i ostrożnie wytrząśnij je na zewnątrz.
Rozpuść 8 łyżek masła w rondelku albo misce. W drugiej misce przygotuj cukier wymieszany z cynamonem. Maczaj jedną stronę pączka w maśle, po czym dociśnij ją do cukru cynamonowego, aby się przykleił do mokrej powierzchni.
Domowe donaty z lukrem
Przepis: Ree Drummond
Poziom trudności: średni
Całkowity czas: 12 godz. i 15 min
Przygotowanie: 35 min
Oczekiwanie: 11 godz i 5 min
Pieczenie: 35 min
Liczba: 24 pączki
Składniki
Pączki:
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 1/8 szklanki ciepłego, pełnotłustego mleka
- 3 łyżeczki drożdży instant
- 2 duże jajka
- 1 1/4 kostki masła, roztopionego
- 4 szklanki mąki plus dodatkowo do oprószenia stolnicy
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 szklanki tłuszczu do głębokiego smażenia (może być olej z orzeszków ziemnych lub olej słonecznikowy)
Lukier:
- 3 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wyposażenie specjalne: przydatny będzie termometr cukierniczy
Przygotowanie:
Aby przygotować ciasto na pączki, wmieszaj cukier do ciepłego mleka w średniej misce, po czym dodaj drożdże. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną bąblować, 5-10 minut. Miksuj na wolnych obrotach.
Wymieszaj mąkę i sól w misce, a następnie wsypuj ją po pół szklanki na raz do miksera, pozwalając, aby powoli połączyła się z płynną mieszanką. Kontynuuj miksowanie jeszcze przez 5 minut po tym, jak mąka będzie już cała wmieszana. Wtedy przełóż ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8 - 12 godzin (na całą noc).
Następnego ranka wyjmij ciasto z lodówki i pozwól mu dojść do temperatury pokojowej oraz urosnąć, przez 1,5 – 2 godziny. Żeby ułatwić wyrastanie, postaw miskę z ciastem w ciepłym miejscu.
Wyciągnij wyrośnięte ciasto na blat oprószony mąką i rozwałkuj je na placek grubości około 0,5 cm. Do wycinania donatów możesz użyć specjalnej foremki albo po prostu wyciąć krążki dużą szklanką, a dziurki wewnątrz małym kieliszkiem. Przełóż wycięte krążki oraz te małe, które pozostały z wycinania dziurek, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 – 2 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów, aby wyrosły.
W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu tłuszcz do smażenia, aż nagrzeje się do temperatury 180°C. Temperaturę oleju możesz też sprawdzić, wrzucając jeden z malutkich krążków do garnka – jeżeli zacznie skwierczeć i natychmiast wypłynie na powierzchnię, olej jest gotowy do smażenia. Smaż pączki partiami – powinny pływać po powierzchni i szybko puchnąć. Użyj metalowej łopatki do przewrócenia ich delikatnie na drugą stronę, kiedy strona zanurzona w oleju już jest zarumieniona na złoto. Utrzymuj stałą temperaturę oleju, aby pączki nie spaliły się na zewnątrz, pozostając surowe w środku.
Kiedy będą zarumienione po obu stronach (to powinno zająć łącznie około minuty), wyjmij je ostrożnie łopatką i przełóż na rozłożone ręczniki papierowe, aby obciekły z tłuszczu. Na samym końcu wrzuć małe krążki powstałe z dziurek i także usmaż je na złoto.
Aby zrobić lukier, zmieszaj w misce cukier puder z ½ szklanki zimnej wody, solą i ekstraktem z wanilii, po czym dokładnie wymieszaj, aż polewa stanie się idealnie gładka.
Aby najskuteczniej polukrować pączki, przygotuj kratkę z wyposażenia piekarnika ustawioną nad blachą. Na blachę pod kratką wrzuć małe, okrągłe pączki powstałe z dziurek.
Maczaj kolejno pączki w lukrze po obu stronach i układaj je na kratce do wyschnięcia. Nadmiar lukru spłynie na dolną blachę i pokryje także małe pączki.
Super trick od Goefreya Zakariana z programu Kuchnia!
Do ciasta na pączki dodaj startą skórkę cytrynową, a zamiast użyć zwykłego cukru pudru do oprószenia pączków, obtocz je dokładnie w cukrze chili! Efekt będzie zaskakujący i fantastyczny!
Przepis na cukier chili
Składniki:
- 2 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili (czystego, bez domieszek innych przypraw)
- 1 łyżeczka sproszkowanej węgierskiej papryki
Przygotowanie:
Połącz cukier, proszek chili i paprykę w mikserze wyposażonym w łopatkę. Mieszaj na niskich obrotach, aż składniki dokładnie się połączą, 1 do 2 minut. Przechowuj w szczelnym pojemniku.