loader

Czy zimą powinniśmy jeść żółte sery?

Jesień w pełni, zima blisko. Jeżeli dokucza ci jesienna chandra, zmień dietę. Jak? Wprowadź do jadłospisu żółte sery. Dlaczego to właśnie ten produkt powinien zagościć na naszych stołach?

Wzmacnia odporność i dodają energii. Ser żółty jest doskonałym źródłem wapnia. Już jeden plasterek dostarcza 160-200 mg tego cennego pierwiastka. Dzięki witaminom A, D i z grupy B oraz minerałom takim jak: cynk i miedz oraz wysokiej zawartości białka organizm jest w stanie budować naturalną odporność przed wirusami i bakteriami, zwłaszcza w okresie jesiennych przeziębień.  Co więcej  zawarty w serze sprzężony kwas linolowy CLA, ochroni nas przed miażdżycą, nowotworami.

Dlaczego ser ma nam poprawić humor? Zawiera on tryptofan wspierający wydzielanie w organizmie tzw. hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Możemy  także znaleźć w nim chrom, który wycisza i łagodzi napięciowe oraz magnez wpływający na poprawę nastroju, pamięć i funkcje poznawcze. Dodatkowo witaminy z grupy B dodają energii i działają antydepresyjnie.

Żółty ser jest także jednym z najbardziej bogatych źródeł witaminy K, niezwykle ważnej dla prawidłowego funkcjonowania serca, mózgu i kości.

Jak wiemy istnieje wiele rodzajów i gatunków serów, które możemy podzielić ze względu na rodzaj mleka użytego do produkcji oraz na technologię wytwarzania, jak i typ procesu dojrzewania. Co z kalorycznością? Zacznijmy od tego ile i jakiego sera zjemy. Różne gatunki mają różną kaloryczność.

Koniecznie należy o nim pamiętać w diecie dzieci i młodzieży oraz osób starszych, ze względu na wysoką  zawartość wapnia, który buduje układ kostny w młodym wieku i przeciwdziała powstaniu osteoporozy
w starszym.

Nasze propozycje na poprawę humoru z rana:

Tarta z serem

Śniadaniowa tarta a’la pizza

Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, ½ kostki zimnego masła, 3 łyżki zimnej wody, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 jajko kurze, szczypta soli;

Składniki na farsz: 7 łyżek jogurtu naturalnego, 7 plasterków wędliny drobiowej, 6 plastrów sera żółtego gouda, 5 suszonych pomidorów w oleju, 2 jajka, 1 cebula, kilka listków bazylii, pieprz

Przygotowanie:

Składniki na ciasto łączymy, zagniatamy i chłodzimy w lodówce 15 minut. Następnie wałkujemy i układamy w formie do tarty. Po nakłuciu widelcem ciasta, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy10 minut.

Wędlinę i ser kroimy w kostkę, a pomidory na mniejsze kawałeczki. Po pokrojeniu cebuli w piórka, mieszamy wszystkie składniki farszu. Doprawiamy pieprzem i wylewamy na  podpieczony wcześniej spód. Całość dekorujemy kilkoma listkami bazylii i zapiekamy jeszcze ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Serowe placuszki z cukinii i pietruszki

  •     6 łyżek mąki pszennej, 3 jajka, 2 ząbki czosnku, 1 cukinia, pęczek natki pietruszki, 3/4 szklanki startego sera salami, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól, pieprz

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę siekamy i łączymy z serem, jajkiem, mąką, proszkiem do pieczenia, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawimy. Całość dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej. Smażymy ciasto formując okrągłe placuszki przez ok 3 minuty z każdej strony. Podajemy z jogurtem naturalnym.  

foto
Autor:Redakcja

Zobacz

Jesień w Polsce to czas pełen kolorów, inspiracji kulinarnych i ciepłych napojów. Jednym z najstarszych i najbardziej cenionych sposobów na cieszenie się bogactwem sezonowych owoców są domowe nalewki. Nie tylko doskonale smakują, ale również posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Przygotowywanie ich to także świetna okazja do zachowania tradycji i spędzenia miło czasu w...

Grecy, podobnie jak większość narodów w basenie Morza Śródziemnego, są pasjonatami jedzenia i karmienia innych. W tym miejscu nigdy nie będziesz głodny. Przygotuj się na różnorodność smaków i zapachów podczas wizyty w Grecji. Tradycyjna kuchnia grecka wykorzystuje wiele świeżych składników z lokalnego obszaru, w tym owoce morza, pomidory, bakłażany, oliwę z oliwek i sok z...

Brukselka - choć zachwyca wyrazistym smakiem i ogromem cennych dla zdrowia witamin, wciąż nie należy do najpopularniejszych warzyw w naszej kuchni. A szkoda! Wystarczy bowiem odpowiednie przygotowanie, by brukselka stała się delikatna i kremowa. Gotowana brukselka, smażona czy z piekarnika? Która wersja jest najsmaczniejsza? Brukselka – małe kapustki: jak powstały? Te...