loader

Pyszna gęsina na świętego Marcina

Dawniej gęś gościła na polskich stołach dużo częściej niż obecnie. W XIX wieku zajadano się tym pysznym drobiem przez całą jesień i zimę. Stopniowo jednak gęsina została wyparta przez kurczaka, który jest łatwiejszy w hodowli, tańszy i bardziej dostępny. Warto odszukać babcine przepisy, wydobyć z dna szafki brytfannę „gęsiarkę” i spróbować przyrządzić ten pyszny drób.

Kiedyś w Polsce wiele regionów szczyciło się własnym gatunkiem gęsi. Dziś część z nas słyszała co najwyżej o gęsi owsianej. Ogromna większość polskiej produkcji gęsiny trafia bowiem na eksport.

Polecamy: Gdzie wybrać się na zakupy świąteczne? Okazjum.pl wybrało najlepsze gazetki promocyjne na Boże Narodzenie

Najlepsza gęsina na świętego Marcina

Cykl hodowlany gęsi trwa co najmniej cztery miesiące. Rozpoczyna się wiosną, gdy zwierzęta są jeszcze w budynkach gospodarskich. Latem przebywają na łąkach i rosną powoli, odżywiając się naturalnym pokarmem. Dlatego właśnie najlepsze gęsi trafiają na stoły jesienią, po zakończeniu sezonu hodowlanego. Jest to typowe mięso tego okresu – przygotowuje się je właśnie na dzień świętego Marcina – 11 listopada.

Pieczona gęś

Od kilku lat gęsinę promuje się w Polsce w ramach akcji „Gęsina na świętego Marcina”. Pomysłodawcy – Slow Food Polska – namawiają restauratorów do włączania gęsiny do codziennego jadłospisu. Różnorodność przygotowywanych dań jest zaskakująca: od gęsiny pieczonej z warzywami i owocami, przez pasztety, musy, aż po czekoladowe fondanty z gęsim tłuszczem i crème brûlée z gęsiej wątroby. Warto spróbować tych niecodziennych dań albo samodzielnie w domu przygotować pieczoną gęś.

– Polacy swoje gęsi mają i powinni się z nich cieszyć, a nie wysyłać wszystkie na eksport – mówi Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. – Namawiam do wypróbowania pomysłów na gęsinę znajdujących się w najnowszym wydaniu magazynu – dodaje.

 

foto
Autor:Redakcja

Zobacz

Przygotowanie chrupiącego kurczaka, który jednocześnie jest zdrowy i pełen smaku, jeszcze nigdy nie było tak proste, jak teraz. Przy pomocy frytkownicy beztłuszczowej, znanej także jako airfryer, możemy cieszyć się ulubionymi potrawami bez dodatku niepotrzebnego tłuszczu. W Polsce rośnie popularność tego urządzenia kuchennego, które rewolucjonizuje sposób, w...

Każdy z nas zna to uczucie: zabiegane życie, niewiele czasu na wszystko, a zwłaszcza na zakupy i gotowanie. W takich chwilach, zamiast się stresować, można znaleźć rozwiązanie, które nie tylko oszczędzi czas, ale także pomoże w zdrowym odżywianiu. Mowa tutaj o cateringu dietetycznym, który staje się coraz bardziej popularny w Polsce i na całym świecie. Czy faktycznie warto...

Jesień w Polsce to czas pełen kolorów, inspiracji kulinarnych i ciepłych napojów. Jednym z najstarszych i najbardziej cenionych sposobów na cieszenie się bogactwem sezonowych owoców są domowe nalewki. Nie tylko doskonale smakują, ale również posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Przygotowywanie ich to także świetna okazja do zachowania tradycji i spędzenia miło czasu w...