Lista potraw, których składnikiem są ziemniaki jest równie długa co historia obecności tego warzywa na europejskich stołach. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), chcąc podkreślić znaczenie tej rośliny uprawnej, ustanowiła rok 2008 Międzynarodowym Rokiem Ziemniaka. Miłośnicy kartofli (pyr lub ziemniaków) nie potrzebują specjalnej okazji, by sięgać po to warzywo.
Dodatkową motywację stanowią ciekawe przepisy kulinarne producentów żywności, których wyroby zdobyły godła Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Nagrodzone przez specjalistów z branży spożywczej produkty rodzimych firm są, obok ziemniaków, głównymi składnikami pięciu sycących dań, idealnych na jesienny dzień. Nie pozostaje nic innego jak sięgnąć po obieraczkę do warzyw i zabrać się do pracy!
I. Ziemniaki nadziewane
Składniki:
- 100 g serka topionego
– 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 30 g wędliny
- 1 jajko (ugotowane na twardo)
- 30 g pieczarek
- masło
- przyprawy
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy wzdłuż, a następnie nieco wydrążamy ich środki, po czym przyprawiamy wg uznania i podpiekamy w piekarniku. Z pokrojonej cebuli, wędliny, jajka ugotowanego na twardo i podsmażonych pieczarek przygotowujemy farsz, którym napełniamy wystudzone warzywa. Na wierzchu układamy kawałeczki masła i serków, po czym pieczemy całość aż ziemniaki będą miękkie.
II. Bliny serowo-ziemniaczane
Składniki (porcja na 4 osoby):
- puree ziemniaczane z 1 kg ugotowanych i przetartych ziemniaków
- 1 łyżka francuskiej musztardy (z całymi ziarnami)
- 3 łyżki mąki
- 2 jaja
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 spore łyżki tartego chrzanu
- olej i masło do smażenia
- 10 dag sera
Przygotowanie:
Kwaśną śmietanę mieszamy z chrzanem, aż powstanie jednolity sos. Ser Salami Serenada kroimy w drobną kostkę, po czym z sera, puree, mąki, musztardy i jaj przygotowujemy ciasto. Formujemy z niego okrągłe placuszki, które następnie lekko spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (oleju zmieszanym z masłem). Bliny podajemy z sosem chrzanowym, musztardą oraz szczypiorkiem. Danie zyska więcej aromatu, gdy dodamy do niego zgrillowane na suchej patelni cząstki cytryny.
III. Ziemniaki faszerowane z sosem tatarskim
Składniki:
– 5 średnich ziemniaków
- 150 g boczku wędzonego parzonego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, majeranek
- sos tatarski
– szczypior
Przygotowanie:
Z połówek ziemniaków wydrążamy środek. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, po czym podsmażamy je na patelni, doprawiając pieprzem i majerankiem. Do podsmażonego boczku dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i mieszać całość. Wydrążone ziemniaki wypełniamy nadzieniem, składamy połówki i dokładnie owijamy je w podwójną folię aluminiową. Tak przygotowane ziemniaki pieczemy w żarze do miękkości (około 45- 50 minut). Upieczone ziemniaki obficie posypujemy szczypiorkiem i podajemy z Sosem tatarskim Premium TARSMAK.
IV. Wypasiony krem z porów i ziemniaków ze śmietaną
Składniki (na 4 porcje):
- 2 pory pokrojone w plastry
- 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 200 ml śmietanki
- 3 ząbki czosnku starte na drobnej tarce
- 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- sól i świeżo mielony pieprz
- masło klarowane do smażenia
Do podania:
- 4 łyżki śmietany
- 1/4 bulwy kopru włoskiego pokrojonego w cienkie plastry i zanurzonego w zimnej wodzie
- 1/4 piklowanego pora*
- 1 mała garść uprażonych pestek słonecznika
Przygotowanie:
Pory smażymy ze szczyptą soli na rozgrzanym w garnku maśle klarowanym, na średnim ogniu. Po ok. 4 minutach dodajemy czosnek, chwilę potem wlewamy bulion i dodajemy ziemniaki. Gotujemy pod przykryciem 25-30 minut. Zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Zabielamy zupę śmietanką Wypasioną, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem przelewamy do miseczek, dodajemy ze śmietaną Polską 18% i piklowanym porem.
*Składniki na piklowanego pora:
1/4 białej części pora pokrojonej w cienkie plastry
30 ml octu z białego wina
30 g cukru
60 ml wody
1 ziele angielskie i 1 mały liść laurowy
Wodę, ocet, cukier, ziele angielskie i liść laurowy doprowadzamy do wrzenia w rondelku. Pora parzymy 10 sekund we wrzącej, osolonej wodzie i zalewamy wrzącą zalewą cukrowo-octową. Por powinien się marynować przez minimum 2 godziny.
V. Sałatka z ziemniaków do grillowanych kiełbasek
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 6 ogórków konserwowych
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- 6 łyżek majonezu
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a następnie obieramy je i kroimy w kostkę. Ogórki także kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z majonezem oraz musztardą. Majonez z czosnkiem dodajemy do ziemniaków i ogórków, całość mieszamy doprawiając do smaku pieprzem i solą.