loader

Sprawdzony przepis na coś słodkiego

Czy masz coś słodkiego dla mnie? Bardzo często słyszę to pytanie. I słyszę je zazwyczaj po obiedzie lub po kolacji. Znając predyspozycje swoich najbliższych, staram się mieć zawsze coś słodkiego w zanadrzu. Wiąże się to z koniecznością stałego pamiętania i kupowania różnych cukierków, ciasteczek, lodów itp. A to wszystko przecież kosztuje. Co prawda, kupując słodycze idę na łatwiznę - mam deserek gotowy i nie muszę kombinować. Ale czy warto?

 

Przepisy na proste i smaczne desery

 

Jest tyle różnych, smacznych, ale i zdrowych deserów, a ich wykonanie nie musi zabierać mnóstwa czasu. Do tego dochodzi ta piękna satysfakcja: zrobiłam je sama i smakuje! W dodatku swojskie desery na pewno nie zawierają tylu konserwantów i ulepszaczy. Przykładem może służyć zwykły biszkopt. Robi się go bardzo prosto, a smakuje o wiele, wiele lepiej. Do tego można ubić śmietankę, udekorować ulubionymi owocami i gotowe. Wszystko zależy od naszej inwencji. Kolejny łatwy przepis na deser to owocowy pucharek. Jakikolwiek owoc mamy w spiżarni, zawsze będzie nadawał się na deser. Wystarczy umyć, obrać i pokroić, włożyć do miseczki czy szklanki, posypać rodzynkami lub orzechami i zjeść. Jeżeli mamy w posiadaniu sokowirówkę lub blender, możemy zrobić sobie smakowity sok lub koktajl nie tylko z owoców ale i z warzyw. Dostarczymy naszemu organizmowi dużo witamin w naturalny sposób.

 

Desery dla nieco bardziej wymagających

 

Są też przepisy na desery bardziej złożone. Oczywiście wymagają większych zasobów produktów, ale to nie powinno być przeszkodą. Dookoła nas jest mnóstwo sklepów, marketów i bazarków, gdzie można się zaopatrzyć w dane produkty. Doskonałym przykładem na taki deser jest sorbet. Truskawki, banany, maliny, jagody świetnie się nadają, a wykonanie jest dziecinnie proste. Jedynie czas oczekiwania jest długi. Inny przepis na deser to tak zwane "białe szaleństwo". Jest to mieszanka twarogu z cukrem i słodką śmietaną. Twaróg możemy spożytkować również jako farsz do naleśników lub ciasta francuskiego. Jeśli jesteśmy fanami bakalii, to istnieją także cudowne, deserowe rozmaitości. Np. mieszanka bakaliowa z serkiem mascarpone albo płatki owsiane pieczone z orzechami, słonecznikiem i rodzynkami w formie ciasteczek. Możemy wypróbować także inne, bardziej pracochłonne przepisy na desery. Ciasto drożdżowe to deser, który wymaga przede wszystkim czasu ale jest nie tylko smaczny jak i "wytrzymały". Tzn., że nie ma konieczności spożycia go od razu. Odpowiednio przechowane, smakuje nawet po kilku dniach. Dodatki wybieramy sami, zdając się na smak.

Kruche ciasteczka, domowe lody, gofry, musy, kawa mrożona, panna cotta to tylko część pyszności, które mogą być serwowane jako desery. Wymieniać można bez końca. Ale jedno jest pewne, będąc osobą lubiącą desery i słodkości, nie bądźmy wygodni. Spróbujmy własnych sił. Może drzemią w nas ukryte talenty. Może potrafimy wyczarować coś naprawdę dobrego. Może umiemy tak łączyć smaki aby powstał deser inny niż wszystkie, a rodzina i znajomi, których poczęstujemy naszymi smakołykami zawsze będą zachwyceni i zadowoleni.

 

Materiał zewnętrzny

foto
Autor:Redakcja

Zobacz

Jesień w Polsce to czas pełen kolorów, inspiracji kulinarnych i ciepłych napojów. Jednym z najstarszych i najbardziej cenionych sposobów na cieszenie się bogactwem sezonowych owoców są domowe nalewki. Nie tylko doskonale smakują, ale również posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Przygotowywanie ich to także świetna okazja do zachowania tradycji i spędzenia miło czasu w...

Grecy, podobnie jak większość narodów w basenie Morza Śródziemnego, są pasjonatami jedzenia i karmienia innych. W tym miejscu nigdy nie będziesz głodny. Przygotuj się na różnorodność smaków i zapachów podczas wizyty w Grecji. Tradycyjna kuchnia grecka wykorzystuje wiele świeżych składników z lokalnego obszaru, w tym owoce morza, pomidory, bakłażany, oliwę z oliwek i sok z...

Brukselka - choć zachwyca wyrazistym smakiem i ogromem cennych dla zdrowia witamin, wciąż nie należy do najpopularniejszych warzyw w naszej kuchni. A szkoda! Wystarczy bowiem odpowiednie przygotowanie, by brukselka stała się delikatna i kremowa. Gotowana brukselka, smażona czy z piekarnika? Która wersja jest najsmaczniejsza? Brukselka – małe kapustki: jak powstały? Te...