Od dziecka uczono nas, że aby być zdrowym, należy jeść dużo zielonych warzyw. Czy wiesz jednak, co sprawia, że są one dla nas tak cenne? Tajemnica tkwi w ich magicznym składniku, czyli chlorofilu. Jest on niezbędny do rozwoju roślin, a także do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
Czym jest chlorofil?
Chlorofile to grupa związków chemicznych, występujących u roślin, alg oraz niektórych bakterii. Są one odpowiedzialne za przeprowadzanie procesu fotosyntezy, a więc umożliwiają roślinie, czy bakterii, odżywianie się, a także jej prawidłowy rozwój. Zielona barwa chlorofilu jest spowodowana faktem, że pochłania on dużą część tzw. czerwonego i niebieskiego światła, a odbijane jest przez niego światło zielone. Właśnie dlatego widzimy go w tym kolorze. W budowie cząsteczki tej substancji kluczową rolę odgrywa atom magnezu, który zajmuje centralne położenie wśród innych pierwiastków. Chlorofil ma silny związek z energią słoneczną, dlatego też często określa się go nazwą „soku słonecznego” lub „zielonego słońca”. Z kolei dzięki swojemu powinowactwu do tlenu, zyskał też nazwę „zielonej krwi”. Jest to również nawiązanie do ludzkiej hemoglobiny, do której jest bardzo podobny pod względem budowy chemicznej.
Chlorofil w płynie - suplement diety DuoLife Chlorifil. Fot. https://duochlorofil.pl
Działanie chlorofilu na ludzki organizm
Lista zalet spożywania chlorofilu jest niezwykle długa. Dostarczając go do swojego organizmu, chronimy go przed wolnymi rodnikami. Co więcej, wnętrze naszego ciała jest maksymalnie dotlenione, ze względu na duże powinowactwo chlorofilu z tlenem, a także zalkalizowane, czyli odkwaszone. To nie wszystko. Chlorofil posiada umiejętność oczyszczania krwi i płynów ustrojowych. Unieszkodliwia dużo toksycznych związków. Kolejną zaletą spożywania chlorofilu jest regulacja pracy układu pokarmowego, a także tworzenie się symbiotycznej flory jelitowej. Co sprawia, że chlorofil ma tak zbawienne działanie? Większość niesprzyjających i chorobotwórczych bakterii nie może rozwijać się w środowisku bogatym w tlen. Natomiast bakterie pomocnicze najczęściej potrzebują do życia i prawidłowego rozwoju właśnie tego pierwiastka. Zielona krew wiąże się z tlenem i przenosi go w naszych komórkach w sposób podobny do hemoglobiny. To jednak nie koniec długiej listy zalet chlorofilu. Potrafi on poradzić sobie również z nowotworami, poprzez hamowanie rozwoju guzów, zapobieganie niepożądanym zmianom w DNA oraz unieszkodliwianie substancji kancerogennych i mutagennych. Co więcej, stosuje się go w leczeniu chorób krwi, takich jak anemia, czy hemofilia. Zwiększa on bowiem poziom krwinek czerwonych, a także jest źródłem żelaza oraz wspomaga jego wchłanianie, reguluje krzepliwość krwi i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Chlorofil stanowi również pomoc dla osób chorych na cukrzycę, ponieważ posiada zdolność wyrównywania poziomu cukru we krwi. Podczas płukania jamy ustnej, potrafi szybko złagodzić stany zapalne, zranienia oraz przyspiesza leczenie ropotoków i wielu chorób dziąseł.
"Chlorofil w swojej czystej postaci jest jednym z najcenniejszych produktów dla osób zmagających się z przemęczeniem bądź stresem. Doskonale wspomaga oczyszczanie organizmu i pozwala na skuteczną regenerację niemal wszystkich narządów wewnętrznych. Jednocześnie dzięki niezwykłej zdolności transportowania tlenu, a także właściwościom odkażającym pozwala pozbyć się patogennych bakterii" - tłumaczy dr Piotr Kardasz.
Dlaczego warto przyjmować płynny chlorofil?
Wydawać by się mogło, że aby dostarczać sobie odpowiednią dawkę chlorofilu, wystarczy jeść zielone warzywa. Niestety, żyjemy w czasach, w których trudno jest w pełni naturalne warzywa, których wartość odżywcza mogłaby dorównywać hodowanym na czystych glebach, nieopryskiwanym roślinom. Stąd właśnie zrodził się pomysł stworzenia płynnego chlorofilu, który jest łatwo przyswajalny i w pełni wartościowy. Przyjmując chlorofil do picia możesz mieć gwarancję, że dostarczasz swojemu organizmowi codziennie odpowiednią dawkę nieocenionej zielonej krwi.