Grecy, podobnie jak większość narodów w basenie Morza Śródziemnego, są pasjonatami jedzenia i karmienia innych. W tym miejscu nigdy nie będziesz głodny. Przygotuj się na różnorodność smaków i zapachów podczas wizyty w Grecji. Tradycyjna kuchnia grecka wykorzystuje wiele świeżych składników z lokalnego obszaru, w tym owoce morza, pomidory, bakłażany, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Obejmuje również różne rodzaje mięsa, ryb i zbóż. Dania są aromatyczne i pełne suszonych i świeżych ziół.
Dziesięć potraw, których musisz spróbować w Grecji
Prostota greckiej kuchni przyniosła jej sławę na całym świecie. W Grecji więzi rodzinne są bardzo ważne. Wielopokoleniowe rodziny mieszkają razem i gromadzą się wokół stołu, aby dzielić się posiłkiem i rozmawiać. Jedzenie zbliża ludzi i wywołuje pozytywne uczucia. W Grecji wspólne posiłki są częścią kultury. Grecy znani są z prostego, domowego jedzenia. Lista dań, których można spróbować jest nieskończona. Przedstawiamy tylko niewielką część prawdziwej kulinarnej uczty, która czeka.
Sprawdź tydzień grecki w Biedronce na https://tydziensmaku.pl/promocje/hedq/tydzien-grecki-w-biedronce.html
Greckie dania wytrawne - przystawki i dania główne
1. Souvlaki
Kiedy Grecy się spieszą i chcą zjeść szybki, ale sycący posiłek, sięgają po grillowane szaszłyki. Wolą je od hamburgerów czy frytek. Szaszłyki nadziewane są drobno posiekanym mięsem z kurczaka lub wieprzowiny, a następnie pieczone na grillu. Podawane są w taki sam sposób jak gyros - na talerzu lub w picie, ze świeżymi warzywami i tzatziki na bazie jogurtu z ogórkiem, miętą i czosnkiem.
2. Moussaka
Moussaka to typowy przykład bogatego greckiego jedzenia. Najpopularniejsze i najsmaczniejsze danie w Grecji składa się z warstw smażonych pomidorów, bakłażanów i mięsa mielonego. Czasami dodaje się również pokrojone w plasterki ziemniaki. Ostatnią warstwą jest kremowy żółty ser i sos beszamelowy, który po upieczeniu staje się złocisty i chrupiący. Wiele miejsc oferuje wersje wegetariańskie, które są równie smaczne. Dla Greków danie moussaka jest ściśle związane ze wspomnieniami z dzieciństwa i domową kuchnią.
3. Dolmades
Dolmades są podobne do naszych gołąbków, ale są grecką kulinarną rozkoszą, której niewielu może się oprzeć. W Grecji ryżowo-mięsne nadzienie zawija się w liście winogron, co sprawia, że greckie gołąbki są mniejsze. Dolmades, które są zwykle nadziewane jagnięciną i podawane z sosem, są zwykle podawane na gorąco. Wegetariańska wersja nadziewana ryżem jest zwykle wzbogacona orzeszkami pinii lub rodzynkami. Wegetariańskie dolmades podawane są na zimno, z sosem z oliwy z oliwek i cytryny.
4. Taramosalata
Taramosalata, grecka specjalność, jest podawana jako przystawka lub jako tradycyjny posiłek wielkopostny, zwłaszcza w Pierwszy Dzień Wielkiego Postu, znany również jako Czysty Poniedziałek. Jest to kremowy sos z solonej ikry karpia lub innej ryby, białego chleba na zakwasie bez skórki, oliwy z oliwek i startej czerwonej cebuli. Czasami przygotowuje się go z ziemniakami zamiast chleba. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, każdy składnik jest tarty i mieszany w ściśle określonej kolejności. Podawana jest z ogórkiem, pomidorami, oliwkami i cytryną.
5. Horiatki
Sałatka grecka znana jest również jako sałatka wiejska i jest popularnym dodatkiem do większości posiłków. Jej podstawowa wersja zawiera dojrzałe pomidory i świeże ogórki z oliwą z oliwek, oregano i solą. Można również dodać ulubione składniki, takie jak oliwki, czerwona cebula, marynowana zielona papryka i grecka feta. Czasami można znaleźć wersję doprawioną pietruszką i octem lub kaparami.
6. Spanakopita
Grecy lubią wszystkie rodzaje ciast i ciastek, zarówno słodkich, jak i pikantnych. Można znaleźć wiele różnych ciast wykonanych z ciasta filo, które zazwyczaj jest bardzo cienkie i delikatne. Spanakopita, naleśnik filo z nadzieniem ze szpinaku, sera feta, jajek i świeżego koperku, jest pyszną, wytrawną wersją. Danie to jest zaskakująco proste, ale zachwyca dobrze zbalansowanymi smakami i kontrastem między chrupiącą, opiekaną skórką a aksamitnym wnętrzem.
7. Beansolatha
Zupa z białej fasoli to kolejne narodowe danie Grecji. Nie jest tak znana na arenie międzynarodowej, ale nadal jest dobra. To proste danie, które opiera się na lokalnych, świeżych produktach i doskonałej mieszance smaków. Wraz z fasolą w bulionie pływają kawałki pomidorów, cebuli i marchwi. Dodatek liści laurowych, pietruszki i tymianku nadaje Fasolatha wyjątkowy smak.
8. Koulouri
Wybierz się na poranny spacer po dowolnym greckim mieście, a zobaczysz wielu Greków spieszących się do pracy i łapiących w biegu koulouri. Koulouri to miękki, słodki bajgiel z ciasta, który zazwyczaj posypany jest sezamem. Istnieją również wersje z siemieniem lnianym, makiem i słonecznikiem. Przekąskę tę można znaleźć na ulicznych straganach, w kawiarniach i innych miejscach.
9. Loukoumades
Greckie pączki są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Nic dziwnego, że tak trudno im się oprzeć. Chrupiące kulki z ciasta drożdżowego po usmażeniu polewa się obficie aromatycznym syropem. Można je również posypać świeżo startą skórką pomarańczową lub posiekanymi pistacjami. Loukoumades można również posypać orzechami włoskimi lub cynamonem. Są pyszne w każdej postaci i dobrze komponują się z gorzką kawą lub filiżanką herbaty.
10. Baklava
Baklava jest popularna nie tylko w Grecji, ale także w Turcji, Bułgarii i na Bliskim Wschodzie. Grecka baklava przygotowywana jest z ciasta filo, które przekładane jest warstwami zawierającymi drobno posiekane migdały, pistacje lub orzechy włoskie. Następnie miesza się je z miodem lub cukrem. Całość jest następnie pieczona, krojona na mniejsze kawałki i polewana syropem z wody, soku z cytryny i cukru.