loader

Kuchnia grecka - 10 najlepszych dań

Grecy, podobnie jak większość narodów w basenie Morza Śródziemnego, są pasjonatami jedzenia i karmienia innych. W tym miejscu nigdy nie będziesz głodny. Przygotuj się na różnorodność smaków i zapachów podczas wizyty w Grecji. Tradycyjna kuchnia grecka wykorzystuje wiele świeżych składników z lokalnego obszaru, w tym owoce morza, pomidory, bakłażany, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Obejmuje również różne rodzaje mięsa, ryb i zbóż. Dania są aromatyczne i pełne suszonych i świeżych ziół.

Dziesięć potraw, których musisz spróbować w Grecji

Prostota greckiej kuchni przyniosła jej sławę na całym świecie. W Grecji więzi rodzinne są bardzo ważne. Wielopokoleniowe rodziny mieszkają razem i gromadzą się wokół stołu, aby dzielić się posiłkiem i rozmawiać. Jedzenie zbliża ludzi i wywołuje pozytywne uczucia. W Grecji wspólne posiłki są częścią kultury. Grecy znani są z prostego, domowego jedzenia. Lista dań, których można spróbować jest nieskończona. Przedstawiamy tylko niewielką część prawdziwej kulinarnej uczty, która czeka.

Sprawdź tydzień grecki w Biedronce na https://tydziensmaku.pl/promocje/hedq/tydzien-grecki-w-biedronce.html

Greckie dania wytrawne - przystawki i dania główne

1. Souvlaki

Kiedy Grecy się spieszą i chcą zjeść szybki, ale sycący posiłek, sięgają po grillowane szaszłyki. Wolą je od hamburgerów czy frytek. Szaszłyki nadziewane są drobno posiekanym mięsem z kurczaka lub wieprzowiny, a następnie pieczone na grillu. Podawane są w taki sam sposób jak gyros - na talerzu lub w picie, ze świeżymi warzywami i tzatziki na bazie jogurtu z ogórkiem, miętą i czosnkiem.

2. Moussaka

Moussaka to typowy przykład bogatego greckiego jedzenia. Najpopularniejsze i najsmaczniejsze danie w Grecji składa się z warstw smażonych pomidorów, bakłażanów i mięsa mielonego. Czasami dodaje się również pokrojone w plasterki ziemniaki. Ostatnią warstwą jest kremowy żółty ser i sos beszamelowy, który po upieczeniu staje się złocisty i chrupiący. Wiele miejsc oferuje wersje wegetariańskie, które są równie smaczne. Dla Greków danie moussaka jest ściśle związane ze wspomnieniami z dzieciństwa i domową kuchnią.

3. Dolmades

Dolmades są podobne do naszych gołąbków, ale są grecką kulinarną rozkoszą, której niewielu może się oprzeć. W Grecji ryżowo-mięsne nadzienie zawija się w liście winogron, co sprawia, że greckie gołąbki są mniejsze. Dolmades, które są zwykle nadziewane jagnięciną i podawane z sosem, są zwykle podawane na gorąco. Wegetariańska wersja nadziewana ryżem jest zwykle wzbogacona orzeszkami pinii lub rodzynkami. Wegetariańskie dolmades podawane są na zimno, z sosem z oliwy z oliwek i cytryny.

4. Taramosalata

Taramosalata, grecka specjalność, jest podawana jako przystawka lub jako tradycyjny posiłek wielkopostny, zwłaszcza w Pierwszy Dzień Wielkiego Postu, znany również jako Czysty Poniedziałek. Jest to kremowy sos z solonej ikry karpia lub innej ryby, białego chleba na zakwasie bez skórki, oliwy z oliwek i startej czerwonej cebuli. Czasami przygotowuje się go z ziemniakami zamiast chleba. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, każdy składnik jest tarty i mieszany w ściśle określonej kolejności. Podawana jest z ogórkiem, pomidorami, oliwkami i cytryną.

5. Horiatki

Sałatka grecka znana jest również jako sałatka wiejska i jest popularnym dodatkiem do większości posiłków. Jej podstawowa wersja zawiera dojrzałe pomidory i świeże ogórki z oliwą z oliwek, oregano i solą. Można również dodać ulubione składniki, takie jak oliwki, czerwona cebula, marynowana zielona papryka i grecka feta. Czasami można znaleźć wersję doprawioną pietruszką i octem lub kaparami.

Spanakopita

6. Spanakopita

Grecy lubią wszystkie rodzaje ciast i ciastek, zarówno słodkich, jak i pikantnych. Można znaleźć wiele różnych ciast wykonanych z ciasta filo, które zazwyczaj jest bardzo cienkie i delikatne. Spanakopita, naleśnik filo z nadzieniem ze szpinaku, sera feta, jajek i świeżego koperku, jest pyszną, wytrawną wersją. Danie to jest zaskakująco proste, ale zachwyca dobrze zbalansowanymi smakami i kontrastem między chrupiącą, opiekaną skórką a aksamitnym wnętrzem.

7. Beansolatha

Zupa z białej fasoli to kolejne narodowe danie Grecji. Nie jest tak znana na arenie międzynarodowej, ale nadal jest dobra. To proste danie, które opiera się na lokalnych, świeżych produktach i doskonałej mieszance smaków. Wraz z fasolą w bulionie pływają kawałki pomidorów, cebuli i marchwi. Dodatek liści laurowych, pietruszki i tymianku nadaje Fasolatha wyjątkowy smak.

8. Koulouri

Wybierz się na poranny spacer po dowolnym greckim mieście, a zobaczysz wielu Greków spieszących się do pracy i łapiących w biegu koulouri. Koulouri to miękki, słodki bajgiel z ciasta, który zazwyczaj posypany jest sezamem. Istnieją również wersje z siemieniem lnianym, makiem i słonecznikiem. Przekąskę tę można znaleźć na ulicznych straganach, w kawiarniach i innych miejscach.

9. Loukoumades

Greckie pączki są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Nic dziwnego, że tak trudno im się oprzeć. Chrupiące kulki z ciasta drożdżowego po usmażeniu polewa się obficie aromatycznym syropem. Można je również posypać świeżo startą skórką pomarańczową lub posiekanymi pistacjami. Loukoumades można również posypać orzechami włoskimi lub cynamonem. Są pyszne w każdej postaci i dobrze komponują się z gorzką kawą lub filiżanką herbaty.

10. Baklava

Baklava jest popularna nie tylko w Grecji, ale także w Turcji, Bułgarii i na Bliskim Wschodzie. Grecka baklava przygotowywana jest z ciasta filo, które przekładane jest warstwami zawierającymi drobno posiekane migdały, pistacje lub orzechy włoskie. Następnie miesza się je z miodem lub cukrem. Całość jest następnie pieczona, krojona na mniejsze kawałki i polewana syropem z wody, soku z cytryny i cukru.

foto
Autor:Redakcja

Zobacz

Jesień w Polsce to czas pełen kolorów, inspiracji kulinarnych i ciepłych napojów. Jednym z najstarszych i najbardziej cenionych sposobów na cieszenie się bogactwem sezonowych owoców są domowe nalewki. Nie tylko doskonale smakują, ale również posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Przygotowywanie ich to także świetna okazja do zachowania tradycji i spędzenia miło czasu w...

Brukselka - choć zachwyca wyrazistym smakiem i ogromem cennych dla zdrowia witamin, wciąż nie należy do najpopularniejszych warzyw w naszej kuchni. A szkoda! Wystarczy bowiem odpowiednie przygotowanie, by brukselka stała się delikatna i kremowa. Gotowana brukselka, smażona czy z piekarnika? Która wersja jest najsmaczniejsza? Brukselka – małe kapustki: jak powstały? Te...

​Przeciętnie Polak zjada w ciągu roku niemal 102 kilogramy produktów zbożowych. Do tej kategorii przede wszystkim zaliczamy pokarmy, w których głównym składnikiem jest żyto. To zboże, które w naszym kraju ma bogatą historię. Mąka żytnia, alternatywa mąki pszennej to doskonałe połączenie wielu cennych składników odżywczych – węglowodanów, białka, tłuszczy oraz...