loader

Cebula – daj się zaskoczyć!

Ma szerokie zastosowanie w kuchni - dzięki swoim walorom smakowym ciężko wyobrazić sobie bez niej wielu zarówno tradycyjnych, jak i bardziej wyrafinowanych potraw. Przygotowywana na wiele sposobów – gotowana, marynowana, karmelizowana, przyrządzana na ruszcie czy patelni grillowej. Często wykorzystywana jest jako dodatek w celu nadania potrawie charakteru. Warto wiedzieć, że smaczne danie można przygotować też z cebulą w roli głównej. Przekonaj się sam!

Aromatyczna i rozgrzewająca, czyli zupa cebulowa

Pochodzi z Francji, ale popularnością cieszy się także w Polsce. W wersji klasycznej podawana jest najczęściej w formie zapiekanej, w towarzystwie serowych grzanek. Jej miłośnicy cenią ją za niepowtarzalny smak, który uzyskuje się za sprawą wołowego bulionu i dodatku białego wina. „W tym daniu cebula jest skarmelizowana, co w jeszcze większym stopniu wydobywa z niej aromat. Zupa ta swój niezwykły smak zawdzięcza także przyprawom – warto dodać tro-chę tymianku, czosnku czy ziela angielskiego”, opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. „W połączeniu z grzankami to prawdziwa uczta dla podniebienia. A dobrym sposobem na przyrządzenie grzanek jest pomieszanie sera gruyere z tartym parmezanem”, dodaje. Dla osób, które preferują nieco łagodniejszą wersję, poleca się przygotowanie zupy z młodej cebuli.

Zupa cebulowaZupa cebulowa z pomidorami

czas przygotowania: 60 minut

ilość osób: 4

Składniki:

  •     4 cebule
  •     1 Francuska zupa cebulowa Knorr – 1 szt.
  •     3 ząbki czosnku
  •     4 tosty
  •     1 szklanka białego wytrawnego wina
  •     2 łyżki octu winnego
  •     0,5 szklanki przecieru pomidorowego
  •     150 g sera żółtego
  •     1 szczypta szałwi i tymianku
  •     1 łyżka mąki
  •     cukier do smaku
  •     tłuszcz do smażenia
  •     3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

1. Cebule pokrój w piórka, 2 ząbki czosnku posiekaj. Na tłuszczu zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek.

2. Dopraw cukrem, tymiankiem i szałwią. Oprósz mąką i zasmaż.

3. Wlej ocet i smaż pod przykryciem 2 minuty. Dodaj wino i 3 szklanki wody. Zagotuj.

4. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze 30 minut, przypraw.

5. Tosty pokrój na trójkąty i zrumień w piekarniku. Posmaruj roztartym trzecim ząbkiem czosnku.

6. Skrop oliwą i posyp startym serem. Zapiekaj około 6 min., podawaj do zupy.

7. Wsyp Francuską zupę cebulową Knorr, by nadać daniu wyrazisty smak, cały czas mieszając.

Faszeruj to, czyli nadziewane cebule

Większość z nas cebulę kojarzy jako dodatek do nadziewanych papryk czy cukinii. Jednak ze względu na swój owalny kształt i strukturę sama także świetnie nadaje się do faszerowania. Warzywo to świetnie komponuje się z mięsem mielonym. Dla osób będących na diecie wege-tariańskiej poleca się natomiast pieczarki, które znakomicie komponują się z cebulą. Do farszu warto wykorzystać też ryż, dzięki czemu posiłek będzie nie tylko wartościowy, ale i sycący. Warto pamiętać o odpowiednim przyprawieniu, gdyż cebula poddana procesowi pieczenia staje się łagodniejsza w smaku.

Cebula nadziewana pieczarkami

czas przygotowania: 45 minut

ilość osób: 4

Składniki:

  •     1 kg cebuli
  •     2 szklanki rosołu
  •     1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
  •     25 dag pieczarek
  •     5 dag bułki
  •     1 jajko
  •     200 ml mleka
  •     pół pęczka zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

  1.     Bułkę namocz w mleku. Jak zmięknie, odciśnij i rozkrusz.
  2.     Pieczarki dokładnie umyj i drobno posiekaj. Połącz z bułką, dodaj jajko i posiekaną pietruszkę.
  3.     Dopraw farsz przyprawą Knorr, by danie zyskało intesywny smak, i dokładnie wymieszaj.
  4.     Przygotuj cebule. Obierz je z łupinek i dokładnie umyj. Wydrąż każdą tak, aby powstało wgłębienie, które wypełnisz nadzieniem.
  5.     Nadziane cebule ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej rosołem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

Szybkie i smaczne przysmaki cebulowe

W sytuacji, kiedy spodziewamy się gości i nie chcemy kogoś przywitać chipsami czy innymi - niekoniecznie korzystnymi dla naszego zdrowia - przekąskami, postawmy na cebulę! Nie dość, że zadbamy o domowy budżet, to przy okazji zaskoczymy swoją kreatywnością. Dobrym rozwiązaniem są cebulowe krążki, tzw. onion rings – obtoczone w chrupiącej panierce, z dodatkiem dipu, np. z jogurtu. Warto wspomnieć tu także o cebulowej focacci, która stanowi alternatywę dla chleba i sprawdza się jako pyszny dodatek do sałatek czy zup.

Przekąski cebulowe

Cebulowe krążki (onion rings)

czas przygotowania: 15 minut

ilość osób: 4

Składniki:

  •     3 cebule
  •     0,5 szklanki mąki
  •     30 g Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
  •     0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     1 jajko
  •     150 ml gęstej śmietany
  •     0,5 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

  1.     Cebule umyj i pokrój w 2-centymetrowe plastry. Rozdziel krążki.
  2.     Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę Knorr, dzięki której krążki będą idealnie doprawione.
  3.     W innym naczyniu wymieszaj mleko z jajkiem. Połącz składniki suche z mokrymi.
  4.     Zanurz krążki cebuli w powstałym cieście. Rozgrzej olej i smaż, aż krążki będą złotobrązowe.
  5.     Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj natychmiast z gęstą śmietaną.

Focaccia z cebulą

czas przygotowania: 60 minut

ilość osób: 6

Włoskie pieczywo z cebuląSkładniki:

  •     1 cebula
  •     3 sztuki Przyprawy w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
  •     0,2 szklanki startego parmezanu
  •     2,5 szklanki mąki
  •     2 łyżeczki drożdży
  •     1 szklanka ciepłej wody
  •     1 łyżeczka szałwii
  •     0,5 szklanki oliwy
  •     1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1.     Mąkę przesiej do dużej miski, a następnie dodaj drożdże, ser, szałwię i łyżeczkę soli.
  2.     Dolej wodę i 2 łyżki oliwy.
  3.     Wyrób ciasto, po czym wyłóż je na natłuszczona blachę. Nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Nagrzej piekarnik do 200°C.
  4.     Cebulę pokrój w piórka i przełóż do miski.
  5.     Skrop oliwą i dopraw przyprawą w mini kostkach Knorr.
  6.     Zdejmij ściereczkę z ciasta i ponownie ugnieć je palcami, aby powstało sporo wgłębień. Teraz posyp cebulą i polej całą oliwą ciasto, aby wszystko rozpłynęło się po cieście i pozostało we wgłębieniach. Piecz w 180°C przez 20-30 minut.
  7.     Focaccię podawaj lekko wystudzoną.

Jak widać, cebula nie musi być tylko dodatkiem do dań, lecz można ją także uczynić głównym bohaterem naszej kuchni! Wykorzystajmy sezon na tanią cebulę – przygotujmy aromatyczne i rozgrzewające przysmaki. Smacznego!

foto
Autor:Redakcja

Zobacz

Jesień w Polsce to czas pełen kolorów, inspiracji kulinarnych i ciepłych napojów. Jednym z najstarszych i najbardziej cenionych sposobów na cieszenie się bogactwem sezonowych owoców są domowe nalewki. Nie tylko doskonale smakują, ale również posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Przygotowywanie ich to także świetna okazja do zachowania tradycji i spędzenia miło czasu w...

Grecy, podobnie jak większość narodów w basenie Morza Śródziemnego, są pasjonatami jedzenia i karmienia innych. W tym miejscu nigdy nie będziesz głodny. Przygotuj się na różnorodność smaków i zapachów podczas wizyty w Grecji. Tradycyjna kuchnia grecka wykorzystuje wiele świeżych składników z lokalnego obszaru, w tym owoce morza, pomidory, bakłażany, oliwę z oliwek i sok z...

Brukselka - choć zachwyca wyrazistym smakiem i ogromem cennych dla zdrowia witamin, wciąż nie należy do najpopularniejszych warzyw w naszej kuchni. A szkoda! Wystarczy bowiem odpowiednie przygotowanie, by brukselka stała się delikatna i kremowa. Gotowana brukselka, smażona czy z piekarnika? Która wersja jest najsmaczniejsza? Brukselka – małe kapustki: jak powstały? Te...